Obrazovanje

Solarna elektrana Ekonomske škole Pirot počela da radi – Priključena na distributivni sistem

Juče, 21. februara, počela je da radi solarna elektrana koja je instalirana na krovu Ekonomske škole Pirot pošto je priključena na distributivni sistem električne energije i na unutrašnje instalacije Škole. Solarna elektrana je finansirana od strane Fondacije za otvoreno društvo u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike u okviru projekta Solarni paneli i škole.

Ovo je prvi projekat ovakve vrste u Srbiji i Ekonomska škola Pirot jedna je od dve škole u Srbiji koje su dobile ovu donaciju. Veliku podršku realizacij ovog projekta, pružila je Gradska uprava Pirot. Vrednost projekta je oko 20.000 dolara.

Instalisana snage solarne elektrane je 15 Kw/h i radiće po režimu rada kupac-proizvođač. Elektrana će proizvoditi električnu energiju za potrebe Škole, a viškove će plasirati u distributivnu mrežu. Sredstva koje Škola bude uštedela, biće iskorišćena za saniranje i zamenu stolarije i druge vidove uštede toplotne energije.

Realizacijom ovog projekta, Ekonomska škola Pirot i grad Pirot su i u oblasti ekološki prihvatljive proizvodnje elekrtične energije lideri u Srbiji.

Ovaj sadržaj deo je projekta “Štedi, jer vredi” koji se realizuje uz podršku Gradske uprave Pirot, u okviru programa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker