Gradska hronika

Socijalno materijalni položaj radnika u komunalnoj delatnosti u Pirotu zadovoljavajući

Socijalno materijalni položaj radnika zaposlenih u stambeno komunalnoj delatnosti u Pirotskom okrugu je zadovoljavajući. U Pirotu je situacija nešto bolja nego u drugim sredinama, kaže predsednik Okružnog odbora, Dejan Filipović, mada se ovaj boljitak osetio tek poslednjih nekoliko godina. On je podsetio na smanjenje zarada od 10 posto u periodu od 2014. do 2018. Nakon toga ovo umanjenje je vraćeno, a u poslednje dve godine došlo je do blagog povećanja, što se pozitivno odrazilo na materijalni položaj zaposlenih.

Filipović kaže da je stanje u Pirotskom okrugu dobro, ali da ipak nije u potpunosti zadovoljan socijalno meterijalnim položajem radnika u ovoj delatnosti. Međutim, u odnosu na neke druge gradove, pogotovo jugoistočni deo Srbije, u Pirotu je situacija mnogo bolja.

“Prosečna zarada u stambeno komunalnoj delatnosti u Pirotu je oko 55 hiljada dinara neto. U Beogradu i na republičkom nivou je oko 60 hiljada. Ima dosta preduzeća koja su na minimalcu. Situacija nije kako bismo želeli, ali je mnogo bolja nego što je bila zadnjih desetak godina. Napravili smo značajan pomak i u cilju garantovanja radničkih prava. Ranije nisu bili potpisani kolektivni ugovori na nivou Srbije, a pre dve godine to smo uradili. Konkretno, u Pirotskom okrugu sva preduzeća iz ove delatnosti imaju potpisane pojedinačne kolektivne ugovore, sem u Beloj Palanci i Babušnici, mada bi u Babušnici uskoro trebalo da bude rešeno ovo pitanje” – izjavio je Filipović.

Filipović je još rekao da sva komunalna preduzeća u Pirotu posluju veoma dobro i da nema kašnjenja u isplati zarada.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker