Lokalna samouprava

Socijalno ekonomski savet Pirota zalaže se za pomoć ugostiteljima, zaposlenima u sportu i predškolskim ustanovama

Na petoj sednici Socijalno ekonomskog saveta grada Pirota, pored ostalog, razmatrani su uticaj ekonomske krize, izazvane pandemijom covid -19, na poslovanje privrednih subjekata u gradu i mere koje grad preduzima da se pomogne najugroženijim granama – ugostiteljstvu i turizmu. Članovi su razmatrali i inicijativu za promenu koeficijenta za obračun zarada zaposlenih u Sportskom centru, kao i zahtev zaposlenih u PU “Čika Jova Zmaj” kojima se vrši doplata do iznosa minimalne zarade, za isplatu toplog obroka i regresa mimo datih koeficijenata. Tim povodom doneti su konkretni zaključci, rekao je, Jovan Mijalković, predsednik SES-a Pirot.

“Prema nekim procenama turizam i ugostiteljstvo su najugroženiji. O tome je govorio zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić. Prvenstveno se moće pomoći oko zakupnina površina za letnje bašte. Ugostiteljima će u narednim mesecima biti smanjen zakup za 40 posto. Pomoć stiže i od strane države, prolongiraju se obaveze plaćanja poreza i doprinosa, ali to ipak dođe na naplatu”- kaže Mijalković.

Mijalković kaže da je obračun zarada zapošljenih u Sportskom centru problem na nivou Srbije. Koeficijenti u sportu nisu menjani od 2001. godine.

“Zaposleni u Sportskom centru su pod stavkom – ostali u javnom sektoru. Jednoglasno smo doneli odluku da pomognemo zaposlenima u sportu, odnosno Sportskom centru tako što tražimo da Socijalno ekonomski savet Srbije predloži Vladi Srbije i resornom ministarstvu da se za njih otvori stavka – sportski radnici, odnosno sport kao grana, kao javni sektor, i da se osnovna cena rada podigne od sadašnje tri hiljade i nešto na pet hiljada i trista da bi ušli u jednu razumnu isplatu ličnih dohodaka”.

Sličan problem je i u Predškolskoj ustanovi “Čika Jova Zmaj”, kaže Jovan Mijalković. Radnici sa nižom stručnom spremom, kada im se pomnoži koeficejent sa osnovnom cenom rada, budu u crvenoj zoni. To znači da su ispod granice minimalca.

“Njima se vrši doplata, što je u redu. Ali mi postavljamo pitanje i zatražićemo mišljenje da li tim radnicima treba da se isplati posebno topli obrok i regres. To je zbog toga što je Zakonom iz 2001. godine topli obrok i regres na mesečnom nivou ugrađen u koeficijent. Na primer, radnik koji ima koeficijent 9, od toga 3,09 je topli obrok i regres. To je gorući problem na teritoriji cele Srbije, ima sindikata koji su zatražili mišljenje Ustavnog suda. Ima informacija da su tim povodom počele i tužbe, a mi kao sindikat smo na strani radnika”- rekao je Mijalković.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker