Politika

SNS:Problematično zapošljavanje u prosveti

Savet za prosvetu Srpske napredne stranke Pirot obaveštava javnost da pojedini direktori škola nastavljaju sa kršenjem zakonskih i etičkih principa, zapošljavajući nastavnike po principu rodbinskih, prijateljskih i stranačkih veza. U prilog tome je i saznanje da je u Ekonomskoj školi angažovana nastavnica Engleskog jezika sa 94,45% radnog vremena na određeno vreme radi zamene, koja dolazi iz Niša. Savet za prosvetu SNS Pirot ne spori zakonitost konkursa i izbora kandidatkinje, kao i diskreciono pravo direktora da odlučuje o izboru kandidata, već postavlja moralno retoričko pitanje: Da li je neophodno dovoditi nastavnike iz Niša, koji svakog radnog dana putuju, kada u Pirotu, na evidienciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima kandidata koji zadovoljavaju uslove konkursa i dugo aktivno traže posao?
Takođe, u OŠ „Sveti Sava“ pre nekoliko dana je, zaposlena nastavnica Engleskog jezika i to na svega dva časa nedeljno. Vršilac dužnosti direktora OŠ „Sveti Sava“ Marjan Rančić je već posle nepuna dva meseca po postavljenju zaposlio nastavnicu za predmet Engleski jezik. Angažovana nastavnica je po svom osnovnom obrazovanju završila fakultet na grupi za Francuski jezik i samim tim ne zadovoljava nijedan zakonski uslov da predaje Engleski jezik, bez obzira što je to njen drugi prateći jezik u toku studija. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu ima nezaposlenih lica koji kompetencijom i obrazovanjem zadovoljavaju uslov, jer su završili fakultet sa studijskim programom za Engleski jezik. Sa druge strane, v.d. direktora škole Marjan Rančić pravi još veći propust, jer u školi rade nastavnici Engleskog jezika koji nemaju pun fond časova nedeljno i zbog toga su primorani da dopune časove nastavom Građanskog vaspitanja. Zapošljavanje novog radnika, koji nije stručan po svom obrazovanju za predmet koji predaje, i to na svega dva časa nedeljno, predstavlja direktno kršenje moralnih i zakonskih okvira a sve u cilju prijateljskog, rodbinskog i stranačkog zapošljavanja po principu „burazerske demokratije“.

Slične vesti

10 Comments

 1. MIslim da je dosta iznosenja lazi i poluistina o OS Sveti Sava. Koleginica je primljena na 60 dana tj.do kraja skolske godine.Sve mi imamo popunjenu normu do kraja skolske godine pa bi dodeljivanje casova nekoj od nas predstavljalo veliko opterecenje i zahtevalo bi ponovnu izradu rasporeda casova u koji bi se tesko mogli uklopiti.Dodeljivanjem ta 2 casa koleginici do kraja skolske godine direktor stiti i nase interese jer ce se ukinuti jedno odeljenje naredne skolske godine zbog manjeg broja ucenika. Molim vas da se vise ne muposljavajte u dryavne organeesate u obrazovanje i rad nase skole, bavite se kreativnim radom nastavite sa uposljavanjem supruga clanova vaseg poverenistva u drzavnim sluzbama.

  1. Slazem se da je dosta sa iznosenjem poluistina i lazi i zbog toga je neophodno da se nastavi sa ovakvim saopstenjima kako bi se javnost upoznala sa onim sta se radi po skolama. Postoji tacna evidencija ko od nastavnika, koliko casova ima, a ko svoje casove dopunjava nastavom Gradjanskog vaspitanja. Slazem se da sve imate popunjenu normu, ali ne sa svim casovima Engleskog jezika. Za tebe je izgleda dodeljivanje jednog casa vise i nekoj drugoj kolegenici veliko opterecenje. Potpuno je povrsno razmisljanje da direktor stiti necije interese tako sto zaposljava nekog ko nije strucan, odnosno nastavnica je zavrsila Francuski jezik a predaje Engleski. Da li bi se ti sutra sa time slozila da je raspisan konkurs za nastavnika Engleskoj jezika a prima se neko ko je zavrsio Francuski, a tvoju strucnost i obrazovanje odbace? Sumnjam da bi tako lako preko toga presla a cinjenica je da na Birou ima nekoliko profesora Engleskog jezika koji su nezaposleni. Zasto oni nisu angazovani do kraja godine kada su strucni, a zaposljava se neko ko nije? Takodje, i ja vas molim da se bavite svojim poslom i potrudite da budete kreativni u nastavi a o tome svedoce deca i roditelji

   1. E moj nastavniče, očigledno je da ti nikad nisi radio u prosveti .Da si nastavnik znao bi da svako odeljenje ima dva časa engleskog i da je nemoguće podeliti po jedan čas na dve nastavnice. Samo dokazuješ da si jedan neuspešni SNS BOT.

    1. Imam dovoljno iskustva u nastavi, ali sada nezaposlen i na evidenciji Nacionalne sluzbe za zaposljavanje, jer se za nastavu Engleskoj jezika zaposljavaju nastavnici koji su zavrsili Francuski jezik. To su izgleda ovde svima slicni jezici, pa na to ne obracaju paznju, nego se uhvatili za dva casa. To sto ta nastavnica nije kompetentna da drzi nastavu Engleskog jezika to nikome ne smeta. Kamo srece da sam bot neke stranke, barem bih imao da od necega zivim i evo javljam se da me bilo koja stranka angazuje, radio bih prva tri meseca radio dzabe, cak i besplatno prevodio strane tekstove, sa francuskog ne, jer nisam strucan iako znam taj jezik, a kasnije bih vrlo rado radio kao bot, da nekako prehranim porodicu.

 2. SNS zaposljava ljude u 60 godina u EPS-u sa pristinskim fakultetom… Bolje da se ne odazivaju… A Prof. Eng iz Ekonomske skole radi jos od 2006 ili cak ranije… Nije nista problematicno… Braca po Babine linije iz stranackih prostorija u kojima ste… Da Vas vidi sad gosn. Vucic izasli bi na odzak u Tigar u Valjaru…

 3. Njima je krivo što nisu progurali svog kandidata kao direktora u OŠ Sveti Sava pa sad kuku, lele, majko..iako su na sve strane pustili pipke da pridobiju članove školskog odbora.. Aj’ malo o “Osmom septembru” gde takodje ima mutnih rabota. Nećete o tome je l’ da? Pa nećete jer je direktorica vaš kadar.

 4. Joj, taj lokalni odbor SNS-a koji zapošljava supruge istaknutih članova svoje stranke i to bez dana radnog staža na direktorska mesta u javnim ustanovama koje su pod kontrolom državnog vrha, a ne lokalne samouprave kao što je slučaj sa školama, bolje da se ne oglašava jer je u startu iskompromitovan i izgubio je i najmanji mogući kredibilitet da nekom popuje o zapošljavanju preko veze. Gospodo, počistite najpre svoje dvorište, da vas neko uzme za ozbiljno. Ovo što sada radite pod parolom “ne nepotizmu” je samo borba da likovi i likuše sa vašom partijskom knjižicom dobiju radno mesto, jerbo nemate mnogo mogućnosti na lokalu da ih ugurate negde s obzirom da vam je politička moć ovde malo jača od političke moći pijačnog prodavca i da se malo za šta pitate.

 5. Predsednik saveta za prosvetu SNSa Peda ugurao svoju ćerku u Mlekarsku školu, predsednik povereništva Lale svoju ženu za direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, načelnik okruga Dima ugurao svoju Ženu u pirotski sud a kukaju što žena u Ekonomskoj radi još od 2006.g. pod ugovorom i tek se sada zaposlila a žena u Svetom Savi dobila posao na čitavih 60 danai platu manju od četiri hiljade dinara. Ovakvih VOĐA i Radoje Domanović se ne bi dosetio.Neka Vam je na čast gospodo i dame iz prosvetnog saveta i povereništva Srpske Nepotističke Stranke.

 6. a koliko lica obavljaju poso za koji nisu strucni,cak i nemaju nikakav dodir sa tim zvanjem,a vi ste se uhvatili za ovaj slucaj…kao da je to jedini problem u ovoj nasoj zemlji.SNS nema drugog posla nego samo da trazi nesto sto bi navodno njima islo u prilog,a ne vide sto su oni zaposlili svoje…to se ne komentarise

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker