Lokalna samouprava

Snažan impuls razvoju seoskog turizma. Danas objavljen konkurs za subvencije za razvoj seoskog turizma

Grad Pirot je u poslednjih nekoliko godina napravio značajan iskorak u razvoju turizma i unapređenju turističkih potencijala na svojoj teritoriji. To je bio jasan signal da se nastavi sa pospešivanjem aktivnosti u ovoj oblasti, a prvi put ove godine uvedena je nova podsticajna mera koja ima za cilj brži razvoj turističkih potencijala u selima, prevashodno na Staroj planini. U budžetu grada za ove namene izdvojena su tri miliona dinara. Tim povodom usvojen je pravilnik i danas je objavljen konkurs na koji se zainteresovani mogu javljati rekao je, pored ostalog, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

“Interesovanje je veliko i ja pozivam ljude da se, preteći ovaj konkurs, prijave i da svoje turističke potencijale na Staroj planini i ostalim seoskim domaćinstvima unaprede. Izdvojili smo tri miliona dinara. Maksimim ulaganja sa naše strane će biti do trista hiljada dinara, odnosno pedeset posto od investicije će se vratiti ljudima, ako prođu sve kriterijume. Nadamo se da ćemo na takav način unaprediti turističke kapacitete, podići njihovu kategorizaciju i tako privući turiste na Staru planinu” – rekao je, gradonačelnik, Vasić.

stara planina

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika, smatra da je ovo nova etapa podsticaja turizma u Pirotu. Do sada je u infrastrukturu i uređenje lokalni puteva uloženo preko dvadeset miliona evra, a sada se čine dodatni napori da se pospeši kvalitet turističke ponude.

“Nadam se da ćemo u ovom četvorogodišnjem mandatu duplirati sadašnje turističke kapacitete. Pored kvantiteta, kao što je i naglasio gradonačelnik, želimo da imamo i kvalitet. Želimo da se naši gosti na Staroj planini, Specijalnom rezervatu prirode Jerma osećaju lepo i da imamo sve ono što imaju drugi turistički centri. Govorimo ovde i o poboljšanju turističke ponude, ali i novim radnim mestima i prihodima na osnovu turizma. Posle izrade pravilnika, imenovana je četvoročlana komisija koja je usvojila konkurs i danas ga objavljujemo. Kroz ovaj konkurs ćemo podržati radove na rekonstrukciji, dogradnji, sanaciji, adaptaciji u cilju investicionog i tekućeg održavanja, poboljšanje pratećeg sadržaja u oblasti rekreacije, nabavke dvorišnog materijala, parterno urešenje dvorišta ugostiteljskih objekata u domaćoj radinosti i, ono što je najvažnije, opremanje objekata, nabavku sistema za klimatizaciju, opremanje kuhinje, opreme za pripremu i obradu hrane i sve ono što je potrebno”- rekao je, pored ostalog, Colić.

stara planina trka pešačenje priroda

Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot, kaže da je Pirot kao grad dobio kategoriju turističkog mesta – kategorija 3. Pirot sa okolinom ima ukupno oko hiljadu ležajeva, oko osamsto pripada gradu. Pirot je među malim brojem gradova i opština u Srbiji koji imaju ovakav konkurs. Na taj način dobar broj objekata koji trenutno nije upotrebljiv biće priveden nameni. Kvantitet podrazumeva povećanje broja smeštajnih kapaciteta, što se pokazalo kao velika potreba, ali važan je kvalitet ugostiteljskih objekata. Zlatkov je pozvao sve one koji imaju uslova da konkurišu, a da za sve savete, upite, nejasnoće, jave se lično u  Turističkoj organizaciji Pirot.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker