Lokalna samouprava

Smanjuje se broj lekara i kreveta u covid jedinicama Opšte bolnice Pirot – Veća posvećenost zelenoj zoni

U toku jučerašnjeg dana u Opštoj bolnici Pirot pregledan je 51 pacijent – 43 pacijenta su iz Pirota, 4 iz Dimitrovgrada, 2 iz Babušnice i 2 iz Bele Palanke. Od tog broja 27 su bila na prvom pregledu, a 24 pacijanta su imala kontrolni pregled. Jedan pacijent je primljen u Bolnicu, pet je otpušteno, dok je jedan prvezen u kruševačku Bolnicu. Nažalost, tri pacijenta su juče preminula, izjavio je danas, direktor Opšte bolnice u Pirotu, dr Goran Petrović. 

Kada je reč o stanju u covid jedinicama trenutno se nalaze 33 pacijenta, kaže dr Petrović. Od tog broja 24 pacijenta su na kiseoničkoj potpori, tri na visokom protoku haj – flou i jedan je intubiran. Od ukupnog broja 24 pacijenta su nevakcinisana. Dr Petrović je rekao da je u planu da se o vikendu redukuje obim osoblja i postelja u covid jedinicama. Od 66 kreveta, smanjiće se jedna kovid jedinica, i u narednom periodu biće 48 kreveta. Nešto povoljnija epidemiološka situacija iskoristila bi se za predah osoblja, koje bi se posle toga posvetilo radu u zelenoj zoni sa ciljem da se nadomesti ono što nije pruženo građanima u protekla dva meseca. Uprkos svemu informacioni sistem za zakazivanje je sve vreme funkcionisao bez prekida i svakom pacijentu je pružena usluga, maksimalno je rađena ultrazvučna i radiološka dijagnostika, takoše, skener je radio maksimalno, rekao je dr Petrović.

U kovid jedinicama radilo je 16 lekara, a u planu je da naredne nedelje bude manje, dok će biti zadržano četrdesetak sestara. Kadar će se povećavati, ili smanjivati u zavisnosti od epidemiološke situacije, rekao je dr Petrović. U Opštoj bolnici trenutno su samo dve medicinske sestre pozitivne na covid 19 , a vakcinisano je preko 78 posto osoblja. Petrović je i ovom prilikom uputio poziv građanima koji se nisu vakcinisali da to učine, jer je vakcinacija najbolji način da se opaka bolest savlada.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker