Lokalna samouprava

Smanjiti zavisnost od fosilnih goriva, solarne elektrane najbolja opcija

U skladu sa projektom “Solarni paneli i škole” Energetska zadruga “Elektropionir” održava niz predavanja za učenike, profesore škola i građane Pirota o značaju obnovljivih izvora energije i solarnim elektranama. Ovo je prvi projekat ove vrste u Srbiji, a pokrenula ga je Fondacija za otvoreno društvo iz Beograda, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, gradom Pirotom i opštinom Veliko Gradište. Energetska zadruga “Elektropionir” nastala je sa idejom da bude jedan od ključnih aktera u osnaživanju običnih ljudi da aktivnije učestvuju u tranziciji srpskog energetskog sektora na obnovljive izvore energije.

Saša Petrović, član Energetske zadruge “Elektopionir”, smatra da je neophodno na adekvatan način regulisati odnose imeđu EPS – a i individualnih proizvođača električne energije pomoću solarnih panela. Tek pre nekoliko nedelja, u skladu sa novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije, prvi put je puštena u rad solarna elektrana jednog domaćinstva. Petrović kaže da sama procedura na papiru nije komplikovana, ali u praksi se nailazi na niz problema.

“Sam Zakon, koji je usvojen prošle godine, je odličan, ali njegova implementacija u praksi je spora i ono što je najveći problem jeste da EPS, kao glavni za operativni rad mreže i puštanje solarnih elektrana u pogon, koči ceo proces, zato što to zahteva potpuno prilagođavanje rada elektrodistribucije novom modelu. Solrani paneli su nepredvidljivi u stvaranju energije, što zavisi od sunčanih dana, varijabilna je proizvodnja, postoje amplitude i njima je jako teško da operativno prime struju kada se proizvodi i to zahteva dalekosežne sistemske promene da bi uopšte cela ta priča oko solarnih panela mogla da zaživi” – smatra Petrović.

Petrović je dodao da situacija u Ukrajini najbolje pokazuje kolika je zavisnost od fosilnih goriva i šta znači kad određena država nema energetski suverenitet i ne može da ispuni energetske porebe svog naroda. Evropska unija izdala je potpuno novi akt koji predviđa višestruko povećanje sredstava za ulaganje u obnovljive izvore energije baš sa idejom da se smanji zavisnost od fosilnih goriva. U svemu tome solarna proizvodnja struje je najbolja opcija jer je reč o čistoj i jeftinoj energiji. Država mora da otvori prostor za građane da postanu punopravni učesnici energetske tranzicije i da koriste benefite solarne energije, da svaki građanin može da postane proizvođač električne energije i to bi trebalo da bude starteški interes Vlade Republike Srbije, rekao je Petrović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker