Lokalna samouprava

Služba za zdravstvenu zaštitu žena u Pirotu dobila novi CTG aparat i električni ginekološki sto

Služba za zdravstvenu zaštitu žena u Domu zdravlja Pirot dobila je novi CTG aparat i ginekološki sto koji je prvenstvno namenjen ženama sa invaliditetom. Direktorka Doma zdravlja Pirot, Suzane Stanković potpisala je ugovore o donaciji ginekološke opreme,  koje joj je u ime grada  Pirota uručila Milena Dimitrojević, predsednica Skupštine grada i predsednica Saveta za populacionu politiku. Oprema je deo projekta koji grad Pirot realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. Vrednost donirane opreme je 1.150.000 dinara.

Odeljenje ginekologije dobilo je savremeni električni ginekološki sto i savremeni CTG aparat. Mielna Dimitrijević, predsednica Saveta za populacionu politiku podseća da je to deo projekta sa kojim je Grad aplicirao kod Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju. Pored  nabavke ginekološke opreme za potrebe Službe za zdravstvenu zaštitu žena Ministarstvo je odobrilo i sredstva za rekonstrukciju vrtića Neven gde se radovi uveliko obavljaju.

„Ja sam veoma ponosna na ovaj projekat, znamo kakva je situacija, razgovaramo na Savetu za populacionu politiku da Služba za zadravstvenu zaštitu žena ima staru opremu i da je treba zanoviti. Na ovaj način grad Pirot je doprineo da oprema bude zanovljena savremenim aparatima i ginekološkim stolom a sve u cilju zaštite reproduktivnog zdravlja žena, da ženama bude udobnije a s druge strane da zdravstvenim radnicima bude olakšan posao uz bolju opremu i bolje uslove rada“ – kaže Dimitrijevićeva.

Ona ističe da je ovo je mali deo podrške i da  Savet za populacionu politiku grada Pirota namerava da i ubuduće pruža podršku  naročito kada se radi o zdravlju žena. „Naš je cilj da Pirot kao grad raste, da imamo što više dece i zato nam je potrebno da zdravlje žena ne bude ugroženo, da se  preventivene aktivnosti realizuju i da se skrati vreme čekanja na pregled, da pregledi budu češći ukoliko je to ptrebno a ova nova ginekološka oprema upravo zadovoljava ove kriterijume“ –istakla je Milena Dimitrijević.

Dr Zorica Pešić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena kaže da je ginekološki sto, jedan od najsavremenihih koji je prvenstveno namenjen ženama sa invaliditetoma ali i drugim   ženama kod kojih nije moguće obavljati pregled na klasičnom stolu, veoma važan za  ovu Službu.  Ovaj mulitifunkcionaln sto će  olakšati  preglede žena sa invaliditetom i žena koje imaju problem  sa kičmom ili kukom  i drugim  zdravstvenim problemima. Sto ima takvu funkciju da žena bukvalno iz invalidskih kolica može da sedne a hidraulički mehanizam omogućava da lekar može da je podigne do potrebne vidine i obavi pregled.

CTG aparat  koji je Služba dobila ovim projektom meri frekvenciju rada srca bebe. Dr Zorica Pešić objašnjava da u poslednjoj nedelji trudnoće, može doći do nedostatka kiseonika pa ovaj aparat preko funkcije srca bebe omogućava lekarima da  prate  stanje centralnog nervnog sistema kod  beba.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker