Gradska hronika

Slobodne zone u Srbiji privlače sve više stranih investitora

Zbog brojnih pogodnosti koje nude, poput oslobađanja od plaćanja poreza i carine, Slobodne zone u Srbiji privlače sve više investitora, izjavio je ekskluzivno za Pirotske vesti direktor Uprave za slobodne zone Ministarstva finansija Milan Ristić, koji je juče boravio u Pirotu u poseti Slobodnoj zoni Pirot, kao i kompaniji”Aha Mura Prvi maj”.

big tigar

-Slobodne zone u Srbiji sa brojnim pogodnostima koje nude postale su jedan od najbitnijih elemenata u privlačenju stranih investicija o čemu svedoči i jedna od najvećih investicija u Srbiji od preko 200 miliona evra, koliko francuski “Mišelin” ulaže u proširenje svojih proizvodnih pogona u fabrici autoguma “Tigar tajers” u Pirotu, čiji je stoprocentni vlasnik-kaže Ristić i dodaje:

-Kroz slobodne zone u Srbiju ulazi nova tehnologija, nove investicije, zapošljavaju se novi radnici i mi smo po izveštaju koji smo imali za 2012. godinu imali duplo bolje rezultate u odnosu na 2011. a rezultati za 2013. koji uskoro treba da budu gotovi su drastično bolji u odnosu na 2012. godinu. Prema za sada dostupnim podacima, od svih kompanija koje posluju u režimu slobodnih zona u Srbiji,  samo je Fiat imao 1,6 milijarde evra izvoza a “Mišelin” u Pirotu je imao preko 200 miliona evra izvoza. Trenutno najveća investicija u slobodnim zonama u Srbiji, a možda i uopšte u zemlji je investicija u proširenje proizvodnih pogona fabrike autoguma “Tigar tajers” u Pirotu od preko 200 miliona evra. Podiže se objekat od 120.000 kvadrata za proširenje proizvodnje i svi se radujemo toj investiciji, koja treba da bude završena do kraja godine-navodi Ristić.

milan ristic

Rukovodilac Sektora marketinga u Slobodnoj zoni Pirot(SZP) Aleksandar Simonović kaže da je SZP u 2012. ostvarila 480 miliona evra prometa i 290 miliona evra izvoza a da je prošle godine promet još veći, ali će ti podaci biti poznati i potpuni do kraja marta meseca.

-Ja verujem da su pogodnosi koje SZP nudi, a to je oslobadjanje od plaćanja carina, poreza, naša pomoć kroz organizaciju carinskog zastupanja, carinskih agenata, organizacije transporta i druge povlastice pomogli da se investicija “Mišelina” u Pirotu u proširenje pogona desi i da se svetski gumarski gigant odluči da investira u Pirot”, kazao je Simonović i dodao da Slobodna zona Pirotu u saradnji sa Privrednom komorom u Nišu, Ministarstvom finansija uveliko radi na predlogu novih olakšica, a sve po uzoru na pozitivne primere iz slobodnih zona širom sveta poput Dubaija i mnogih drugih.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

15 Comments

  1. Ajmo realno da razgovaramo. Koje su to strane investicije? Ja uopste nisam ni video te investicije,samo je miselin taj. A drugih investicija nema. Zato molim vas da ne lazete vise ovaj siromasan narod , budite realni malo u vasim lazima

  2. Pa u pirot taman da dodje i mercedes i otvori fabriku ponovo bi bilo nezadovoljnih, takav smo narod. Laik sam ali mislim i logicno je da nema povlastica miselin bi negde drugde ladno otvorio novu fabriku. I ako mu drzava daje pomoc, takvima i treba jer miselin drzi ceo pirot.zalosno je sto je subvencije dobijala svakakvq bagra, ali to je vec druga tema….

  3. Za pirot i njegove stanovnike je veoma dobro o značajno što Michelin proširuje postojeću (ne otvara novu) fabriku u Pirotu, a ne negde drugde u svetu. Ali za to su zaslužni pre svega kvalitetni radnici i dobri stručnjaci u fabrici koji su i sada, kao i pre 10-15 godina „ubedili“ Michelin da će mu se investicije u Pirotu isplatiti. To je vrhunsko dostignuće bez obzira na sve gluposti kojih je oduvek bilo i ima ih u „Tigru“ (i u jednom i drugom – nekada jedinstvenom). To ni najmanje nije zasluga slobodne zone jer „Tigar“ je postojao mnogooo pre slobodne zone i postojao i bi kao takav i bez nje. Slobodna zona je „Potemkinovo selo“. Ako ne verujete zapitajte se šta to slobodna zona nudi „Tgar Tyres-u“ a da to ne bi mogao da dobije od države i opštine i bez postojanja slobodne zone. Krajnje je vreme da se u ovom gradu razdvoji „kukolj od žita“. A ima puno i jednog i drugog.

  4. Nisi dovoljno informisan Dragoljube.samo u okviru slobodne zone posluje se bez placabja pdv carine sto pojeftinjuje kompletno poslovanje za 25 posto. Ne vidim bolji argument za investitore, a radnici jesu dobri, ali dobrih radnika ima i u rumuniji, pa i kini. Dobar signal je i Vuciceva izjava da ce dati drzava miselinu pomoc sto ce omoguciti da miselin dugorocno ostane ovde. Svaka cast rukovodstvu zone na viziji koju imaju i koja se uveliko ostvaruje

  5. Milanche, ne bih da te vređam, ali nemoj da drugima prigovaraš da su neinformisani, ako sam nisi dovoljno informisan. PDV mora da se plati na svu robu koja se definitivno uvozi na teritoriju Srbije, bez obzira da li je uvezena preko zone, ili ne Ne plaća se samo na robu koja se preradi u Srbiji, a onda ponovo izveze. Ako platiš PDV pa posle robu izvezeš taj plaćeni PDV ti služi kao odbitna stavka tako da si u krajnjoj liniji na svome, odnosno finansijski efekat je isti kao kad radiš preko slobodne zone, samo je procedura drugačija. Bez posredovanje slobodne zone kreditiraš državu nekoliko meseci pa ti onda vrate pare (na gubitku si samo interes – kamatu), a sa slobodnom zonom njima moraš da platiš njihove usluge (valjda ne misliš da rade besplatno). Što se tiče carine, tu si još dalje od istine. Valjda znaš da se između srbije i EU ne plaća carina, a sva roba za i od MICHELINA ide preko njihovih firmi iz EU, tako da carine NEMA, ni sa zonom ni bez nje. Na prvi pogled komplikovano, ali u suštini vrlo prosto. Nemojte da se zamajavate praznim pričama.

  6. Mislim da se gospodinu kosticu i njegovom timu greba odati priznanje na viziji i radu koji su ulozili godinama unazad, a ciji je rezultat investicija miselina i jos mnogo toga. Miselinova investicija je od neverovatnog znacaja za pirot i njegovu buducnost.narod je kratkovid i ne prasta uspeh ali tek sada izlaze na videlo zasluge zone.miselinova investicija je i poruka drugim velikim igracima. Zoni i kosticevom timu zelim da se ne obaziru na zlobnike kojih je pirot nazalost pun, jer su to sve kratkovidi, neostvareni ljudi koji cim vide da neko ide putem uspeha nipodastavaju i na sve nacine umanjuju njegov uspeh.takav smo natod nazalost.

  7. A i nisam neki stručnjak. Samo čitam novine i gledam televiziju. Objavljeno na RTS 27.12.2013. “Uprava carina saopštila je da će od 2014. svi proizvodi poreklom iz EU, osim određenih poljoprivrednih proizvoda, moći u Srbiju da se uvezu bez plaćanja carinskih dažbina. Kako se navodi, to je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU. SSP, EU pruža šansu i proizvođačima iz Srbije koji su izvozno orijentisani prema EU, Turskoj ili članicama Sporazuma CEFTA 2006. – Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Albanija, jer mogu da koriste materijale poreklom iz EU i da ih smatraju domaćim, te da tako sa gotovim proizvodom budu cenovno konkurentniji na tim tržištima”, dodaje se u saopštenju. (završen citat).

  8. U pravu je milan pqnic, svi vizionair su u ovoj vukojebini prosli ko bosi po trnju, zbog toga i sve sto vredi odlazi a ostaju svakakvi pacijenti koji po ceo dan lece svoje komplekse na internetu bljujuci negativnu energiju na sve sto vredi.zato smo i tu gde jesmo.strah me da cemo tu i ostati

    1. U mom komentaru sam upotrebio reči “veoma dobro” , “značajno”, “kvalitetni radnici i dobri stručnjaci u fabrici”, “vrhunsko dostignuće”. Ako vi mislite da je to “bljuvanje negativne energije”, zamolio bih Vas da mi opišete kojim bi onda rečima trebalo “bljuvati” pozitivnu energiju. Neko od nas bi morao ponovo bar na časove srpskkog jezika, ako ne i više. Sto se tiče vizionara u “ovoj vuko***”, slažem se sa Vama, ali ne vidim da vizionari iz slobodne zone “prolaze kao bosi po trnju”. Na kraju krajeva. njima svaka čast, bore se za svoj “hleb”, imaju u tome i uspeha, ali nije lepo “kititi se tuđim perjem” po svaku cenu.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker