Lokalna samouprava

Slobodna zona Pirot i Slobodna zona “Alat” iz Bakua potpisale Memorandum o razumevanju

Izvršni direktor Slobodne zone Pirot, Zoran Petrović, i direktor Slobodne zone “Alat” iz Azerbejdžana, Valeks Alasgarov, potpisali su Memorandum o razumevanju dveju slobodnih zona. Pre potpisivanja Memoranduma održan je, nakon sastanka u Beogradu, još jedan sastanak u prostorijama Slobodne zone Pirot na kojem se razgovaralo o mogućnostima buduće saradnje, a gosti iz Azerbejdžana imali su priliku da se bolje, na licu mesta, upoznaju sa potencijalima pirotske Zone.

Izvršni direktor Slobodne zone Pirot, Zoran Petrović, kaže da Srbija i Azerbejdžan imaju odličnu dugogodišnju saradnju, a državna delegacije Srbije predložila je Slobodnoj zoni “Alat” iz Bakua, Azerbejdžan, da uspostavi saradnju sa Slobodnom zonom Pirot. “Alat” je jedina Slobodna zona u Bakuu i nalazi se na površini od 850 hektara.

“Oni se bave naftom, sada veoma deficitarnim proizvodom za Evropu. Svakako tu je i gas, i razumeli smo da je njihov gas blizu nas, u Grčkoj je sa pravcem prema Italiji, a možemo da očekujemo i razvoj tog kraka čija je izgradnja najavljena ovde kroz Bugarsku i da će on prvi da stigne u Srbiju. Razgovarali smo i o tome kakve su procedure za rad, mi želimo da iskoristimo njihovu ideju da su slobodne zone oslobođene poreza na dobit korporacija, to je njihovo iskustvo koje mi želimo da primenimo. A, oni žele da vide kako to mi funkcionišemo sa malim i srednjim preduzećima kojih u Pirotu imamo preko dvadeset” – rekao je Petrović.

Direktor Slobodne zone “Alat”, Valeks Alasgarov, kaže da očekuje saradnju u svim oblastima privrede i da će partneri iz Pirota prepoznati značaj te saradnje.

“Obavestićemo vlasti u Azerbejdžanu o Slobodnoj zoni Pirot, njenim mogućnostima i očekujem da to isto urade i moje kolege iz pirotske Zone. Pirot je logistički centar strateški odlično pozicioniran, to je vrlo značajno za napredak Slobodne zone u Pirotu koja nudi dobre povoljnosti korisnicima. Pirotska zona ima zanimljive planove i nadam se da ćemo biti dobri partneri”- izjavio je Alasgarov.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker