Ostale vesti

Slika u poeziji kineske umetnice Đo In Fan u galeriji u Pirotu

U Pirotu je u Galeriji “Čedomir Krstić” večeras otvorena izuzetna izložba kineske umetnice Đo In Fan,  koaj pripada pokrenu kineskog intelektualnog slikarstva. Reč je o jedinstvenom pravcu u slikarstvu, karakterističnom upravo za Kinu, koji podrazumeva kombinaciju poezije, kaligrafije, slikarstva i graviranja. Ova jedinstvena  osobina tradicionalne kineske umetnosti, tačnije slikarstva, potiče od intelektualaca  koji su voleli poeziju, slikarstvo, kaligrafiju i graviranje pečata. 

Izložba pod nazivom “Gradovi pamte” sačinjena je od impresija umetnice pretočenih u vrhunske radove u čijoj lepoti i jedinstvenosti će ljubitelji umetnosti moći da uživaju narednih par nedelja. 

Đo In Fen

Interesantno je da je Đo In Fen zapravo pirotska snajka, od 1984. godine udata je za Piroćanca, živeli su zajedno najpre u Nišu, a zatim u Hong Kongu. 

– Veoma sam srećna što sam ponovo u Pirotu. Ova izložba je prvo bila u Hong Kongu gde je bila odlično prihvaćena, a naši umetnici su oduševljeni gostoprimstvom i srdačnošću naroda u Srbiji-kazala ja Djo In.

 

Biografija umetnice:
Đo In Fan diplomirala je na Odeljenju za umetnost na Kineskom univerzitetu u Hong Kongu 1975. godine. Kao stipendista japanske vlade, istraživala je obrazovanje u umetnosti u Japanu (1981-1983). Potom je živela i usavršavala se u bivšoj Jugoslaviji, gde je imala 11 samostalnih izložbi (uključujući i jednu u Somboru). Đo se vratila u Hong Kong 1991. i od tada akivno promoviše i podučava kinesko slikarstvo. 2009.godine osnovala je studio ”Bela kutija” u okviru Centra za kreativne umetnosti DŽokej kluba i direktor je ovog studija. Uključena je u rad Udruženja diplomiranih umetnika Kineskog Univerzitat u Hong Kongu i redovno učestvuje na izložbama ovog udruženja. Bila je ključna osoba u organizaciji dve izložbe umetnika iz Hong Konga u Srbiji: 2015. u Pirotu pod naslovom ‘Balkanska impresija’ i 2016. u Kruševcu sa temom ‘Pogledi sa Dalekog istoka’.

NJeni umetnički radovi su mahom kineske slike izrađene u kineskom tušu na pirinčanom papiru. Razvila je tehniku kineskog slikanja sa kolažom koji se prirodno utapa u
‘uramljivanje’ kineskih slika.

 

Vlatković: Inspirisana gradovima Italije, Španije, Francuske, srednjovekovnom graditeljstvu Srbije

Istoričar umetnosti i direktor Galerije “Čedomir Krstić” Radmila Vlatković kazala je da umetnica izuzetno uspešno kombinuje poeziju, kaligrafiju, slikarstvo i gravairanje pečata što je tradicionalni oblik kineske umetnosti stotinama godina unazad.

-Prihvativši ovu tradicionalnost u osnovi svog slikarstva, Đo In Fan je nadograđuje novim elementima, motivima i zapisima različitih arhitektonskih građevina, čime se odvaja od svojih osnovnih akademskih šema. Svoj slikarski senzibilitet nalazi u gradovima Italije, Španije, Francuske, srednjovekovnom graditeljstvu Srbije, gde najčešće boravi, i Hong Hongu, gde je trajno nastanjena. Slikarka ne daje sebi cilj da se povodi nekim novim trendovima koji nam se obilato nude, već ima sopstveni likovni izraz ponikao iz tradicije Kineske umetnosti, sledeći svoj instikt i likovni rezon-kazala je Vlatkovićeva.

 

Tema izložbe “GRADOVI PAMTE”

Đo In Fan je odrasla u prenaseljenom Hong Kongu. Smatrajući da kinesko slikarstvo mora da se suoči sa urbanim načinom života rano je počela da traži inspiracije u ovakvoj sredini. Pritom je sačuvala tipične karakteristike kineskog slikarstva: kinesko shvatanje prostora, važnost praznine, itd. Ovi elementi biće prisutni i na izložbi u Somboru. Kroz fizičko poimanje vremena i narativnu osobinu kineskih slika pokušaće da predoči izazove i romantičnost gradova koji žive i danju i noću, ostavljajući tragove za buduća pokoljenja.

 

 

 

http://www.pirotskevesti.rs/kultura/kineski-umetnici-u-pirotskoj-galeriji/

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker