Lokalna samouprava

Skupština Arhivističkog društva Srbije

U Beogradu je, u Arhivu Jugoslavije, održana redovna sednica Skupštine Arhivskog društva Srbije. Sednici je, kao delegat, prisustvovala i direktorka Istorijskog arhiva u Pirotu, Ivana Kostadinović.


Na sednici su razmatrani i usvojeni Izveštaj o radu Društva i finansijski izveštaj za 2016. Takođe je razmatran i usvojen Program rada Arhivističkog društva Srbije za 2017. godinu. Na sednici Skupštine pokrenuto je pitanje regulisanja zakonodavstva u arhivistici, razmatrana je inicijativa o nastanku Zakona o arhivskoj građi.
U periodu od juna do oktobra ove godine biće održano nekolko radionica iz oblasti arhivistike, u Prokuplju, Zaječaru, Užicu, i na nekima od njih će učestvovati i arhivisti iz pirotskog Istorijskog arhiva. Na ovaj način arhivisti razmenjuju svoja iskustva i nalaze put ka ujednačavanju prakse, s obzirom na to da zakonodavstvo u arhivistici nije regulisano zakonski.

Arhivu odobreno pola miliona dinara za mikrofilmovanje arhivskog fonda

-Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja, za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog nasleđa u Republici Srbiji u 2017, rešenjem je odobren projekat našeg Istorijskog arhiva: Mikrofilmovanje sa digitalizacijom arhivskog fonda Pirotsko električko industrijsko društvo A.D. Vrednost projekta je 500.000 dinara.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker