Gradska hronika

Skup SKOJ-evaca na Krupačkom jezeru

SUBNOR grada Pirota obeležio je prvi od mnogobrojnih važnih istorisjih događaja na koje će podsećati građane   u sklopu obeležavanja 80 godina od oslobođenja Pirota u II svetskom ratu. Današnje podsećanje bilo  je na skup SKOJ-evaca na Krupačkom vrelu 03. marta 1943. godine. Toga dana je Dušan Tasković – Srećko, član okružnog odbora KPJ Niš, održao sastanak sa omladincima Pirota na području Krupca i Velikog Selo i predstavio  im ciljeve Narodnooslobodilačke borbe. Posle ovog sastanka veliki broj omladinaca stupio je upartizanske jedinice.

Na spomen ploču cveće je položila delegacija SUBNOR-a Pirot u čijem je sastavu bio Nikolić Petar, predsednik mesnog udruženja SUBNOR-a Pirot za Krupac, Gradimir Jovanović i Zoran Nikolić, unuk Jerine Nikolić koja je na svirep način pogubljena od strane okupatora.

Ispred Gradske uprave Pirota i GO SPS Pirot cveće je položio pomoćnik gradonačelnika Pirota i predsednik GO SPS Vidojko Panajotović koji je u obraćanju prisutnima istakao važnost obeležavanja značajnih istorijskih kako se istorija ne bi zaboravila i sprečilo njeno prekrajanje.

Obeležavanju su osim članova SUBNOR-a grada Pirota prisustvovali meštani Krupca.

O događaju i Dušanu Taskoviću – Srećku prigodan govor održao je predsednik SUBNOR-a grada Pirota Peco Todorovski koji je istakao važnost negovanja slobodarskih tradicija i tekovina antifašističke borbe.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de