Gradska hronika

Skup podrške “Aleksinom zakonu” u Pirotu


U Pirotu će u nedelju biti ponovo održan protest podrške usvajanju „Aleksinog Zakona“. Prošle nedelje je pored Pirota “zaćutao” i Novi Sad, dok će ove nedelje tišina “odzvanjati” u Pirotu, Novom Sadu, Beloj Palanci, Bačkoj Palanci i Šapcu. Skup će se opet održati u centru i imaće isti raspored: okupljanje od 14:45, 5 minuta tišine u 15:00 i nakon toga kratko obraćanje prisutnima. 

Aleksin Zakon“ je skup izmena tri zakona u cilju prevencije i smanjenja vršnjačkog nasilja. Zakon je, za sada, prošao Odbor za prava deteta Skupštine Srbije i poslat ministarstvima na dalje razmatranje. Ovim protestom želimo da ubrzamo proces do usvajanja zakona koji pokušava da reši ovaj gorući problem društva, kažu za Pirotske vesti organizatori ovog skupa. Kako je kazala predsednica Udruženja roditelja Pirota Aleksandra Todorović, usvajanje ovog zakona je neophodno kako bi se stalo na put ovoj pojavi koja je sve izraženija u našem društvu, a čije su posledice često katastrofalne.

ALEKSIN-ZAKON-700x357

Zakon nosi ime dečaka Alekse Jankovića koji je trpeo višemesečno nasilje u školi i zbog tog nasilja izvršio suicid. Zakazala je škola kao ustanova, zakazali su nastavnici i osoblje škole kao ljudi koji rade sa decom, zakazalo je društvo. Ne postoj mehanizam da se spreči i adekvatno reaguje i upravo to je motiv za pisanje „Aleksinog Zakona“. Zakon je sa svojim timom napisala doktor pravnih nauka Dragana Ćorić na osnovu višemesečnog prikupljanja materijala i iskustava ljudi.

protest pirot aleksandra todorovic

https://www.youtube.com/watch?v=sS-K_5s4ZJ4

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker