Gradska hronika

Skup eminentnih srpskih istoričara u Pirotu “Pirot – od turske kasabe do modernog grada”

Pod nazivom “Pirot – od turske kasabe do modernog grada” danas se u Pirotu održava skup eminentnih srpskih istoričara na kome će, kako je rečeno, biti prezentovane i neki dosad nepoznati delovi istorije našeg kraja. Organizatori ovog značajnog skupa su Istorijski arhiv Pirot i Udruženje istoričara, pod pokroviteljstvom Grada Pirota. 

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je otvarajući skup da je reč o značajnom skupu sa brojnim eminentnim stručnjacima.

-Cilj nam je bio da skrenemo pažnju na dva velika događaja – to su 140 godina od Berlinskog kongresa i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Pre svega, to je od značaja za ovaj kraj koji je odlukom na Berlinskom kongresu pripojen Srbiji. Skup je više nego uspešan. Imaćemo priliku da u zborniku vidimo i nove podatke koje su ljudi koji se bave istorijom pronašli u arhivama. I sam naslov “Od turske kasabe do modernog grada preko Berlina i Versaja” je potpuno aktuelan. Mi se u zadnjih petnaestak godina trudimo da od jednog malog grada koji je bio pod osmanlijskom vlašću napravimo grad koji ima evropski duh-kazao je Vasić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker