Gradska hronika

Skoro trećina starijih žena žrtve nasilja

 Udruženje „Snaga prijateljstva“- Amity iz Beograda sa Udruženjem “Lužničke rukotvorine” iz Babušnice organizovalo je danas radionicu sa zaposlenim u javnim ustanovama pravosuđa, policije, socijalne i zdravstvene zaštite i organizacija civilnog društva iz opština Pirotskog okruga, a koji rade na zaštiti starijih žena od nasilja. Predavanje je organizaovano u prostorijama Višeg suda u Pirotu.

Radionica i konferencija su deo aktivnosti iz Projekta: „Zaustavimo nasilje i diskriminaciju nad starijim ženama“, koji realizuje Amity u partnerstvu sa Udruženjima „Lužičke rukotvorine – Ž.E.C.“ iz Babušnice i „Zlatiborski krug“ iz Čajetine, a uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije iz 2016.godine, 28% starijih žena je iskusilo neki oblik nasilja tokom prethodne godine. Prema istom istraživanju 34% do 62% starijih osoba koje pate od demencije su zlostavljane od strane negovatelja.

Prema dostupnim istraživanjima u Srbiji, oko 20% starijih je iskusilo neki oblik nasilja u prethodnoj godini, i to u znatno većoj meri žene.

Prema statistici centara za socijalni rad, među prijavama porodičnog i partnerskog nasilja, tek oko 10% do 12% su prijave nad starijima, odnosno, 0,17% do 0,18% ukupnog broja starijih.

 

Uvodničari i moderatori na radionici bili su mr Nadežda Satarić iz Amity-a i prof. dr Nevena Petrušić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu.

video prilog TV Pirot

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker