Gradska hronika

Skloništa u sklopu stambenih zgrada, uglavnom, u funkcionalnom stanju

U sklopu stambenih zgrada u Pirotu postoji oko četrdesetak skloništa u slučaju rata. Prošlog meseca nadležna inspekcija Odeljenja za urbanizam, stambeno komunalne poslove, građevinarstvo i inspekcijske poslove grada Pirot obišla je skloništa i napravila uvid u njihovu funkcionalnost. Kako nam je rekao načelnik nadležnog Odeljenja, Bojan Pešić, većina skloništa je u dobrom stanju.

“To znači da su sva skloništa obezbeđena, imaju metalna ili drvena vrata, uredno osvetljenje i da se prostorije sa adekvatnom opremom korektno održavaju. Trenutno, ona se koriste u druge svrhe, pretežno kao ostave. Znamo koja je primarna funkcija tih objekata, to znaju i stanari stambenih zajednica i mogu ih koristiti u druge svrhe ukoliko ne narušavaju prevashodnu namenu. Znači, moraju da imaju na umu da taj prostor može da se u najkraćem roku isprazni i privede osnovnoj nameni, i ne daj Bože koristi. Prema definiciji skloništa su u vlasništvu svih stanara i svi imaju obavezu da ih održavaju poput ostalih prostorija i uređaja stambene zgrade”- izjavio je Pešić.

Doduše, u nekolicini skloništa stanje nije zadovoljavajuće, rasveta nije u funkciji, neočišćena su i nedostaje znatan deo, inače, relativno skupe opreme koja je u startu bila u besprekornom stanju. Pešić kaže da je upućen apel upravnicima stambenih zajednica, gde stanje nije zadovoljavajuće, da u što kraćem roku otklone nedostatke i da sekundarna funkcija ne ugrožava primarnu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker