Gradska hronika

SKADA sistem – Investicija koja će omogućiti Toplani maksimalan nadzor svojih postrojenja

Prvi prioritet JKP “Toplana” Pirot jeste redovna isporuka toplotne energije svojim korisnicima. Direktor Preduzeća, Bratislav Ćirić, kaže da se za sada grejna sezona odvija bez ikakvih problema, a paralelno se radi na realizaciji planiranih investicija. Jedna od investicija je i SKADA sistem koji će omogućiti maksimalnu kotrolu stanja toplovoda u gradu. Ćirić kaže da se radovi postepeno privode kraju i da se na još nekoliko lokacija radi na povezivanju podstanica na internet.

SKADA sistem je od izuzetne važnosti za efikasan rad Toplane i pružanje kvalitetne usluge  korisnicima grejanja. Od ukupno stotinak podstanica u gradu SKADA sistemom će u prvoj fazi biti obuhvaćeno više od polovine, a u planu je da do kraja 2022. godine sve podstanice budu pod kontrolom.

“Ja očekujem da za nekih petnaestak dana SKADA sistem bude u funkciji. Biće povezan sa oko 60 podstanica, što je više od polovine podstanica u gradu. To će omogućiti da upravljamo podstanicama, da čitamo potrošnju sa kalorimetara i bićemo u mogućnosti da u svakom trenutku vidimo stanje podstanica u grejnoj sezoni. Ako dođe do nekih ispadanja mi u Toplani možemo prvi videti šta se desilo i da bukvalno ispadanje podstanice, ili kvar otklonimo pre nego naši korisnici to primete u svojim stanovima” – kaže Ćirić.

Realizacijom ovog projekta Toplana će značajno podići nivo kvaliteta usluga svojim korisnicima i pouzdanost daljinskog grejanja. Ukupna vrednost prve faze realizacije projekta je oko 3,5 miliona dinara.

Ćirić je još dodao da je Toplana uradila priključni toplovod sa delovima podstanice kako bi se “Pedagoška akademija” priključila na daljinski sistem grejanja. Taj posao je završen na osnovu subvencija grada Pirota, završeni su i unutrašnji radovi na sekundarnim instalacijama, tako da će do početka drugog polugođa ceo objekat biti priključen na daljinski sistem grejanja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker