Lokalna samouprava

“Siva knjiga” NALED-a – “biblija reforme”

Danas je na godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama, u organizaciji NALED-a predstavljena Siva knjiga 2021. u okviru koje je publikovano 100 preporuka za bolje uslove poslovanja, reformske prioritete i preporuka mera za podršku privredi u uslovima pandemije. Konferenciji prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarka Zorana Mihajlović, predstavnici brojnih ambasada, kao i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić koji je ovo značajnom zasedanju prisustvovao i kao potpredsednik UO NALED-a.

Kako je Pirotskim vestima kazao Vasić, NALED je još jednom pokazao da je nezaobilazan partner Vladi Srbije kada je o sprovođenju reformi reč, poboljšanju poslovnog ambijenta, ali i uvođenju brojnih inovacija u poslovanju koje su od velikog značaja za građane ali i za privrednike, na kraju krajeva, ali ne i najmanje bitno, i za Vladu Srbije.

Zajednički rad na razvoju digitalne privrede Srbije

Putem Sive knjige svake godine NALED identifikuje više od 100 birokratskih komplikovanaprocedura a veliki broj tih procedura se i reši.

naled

Jedan od doprinosa je uspostavljanje servisa “e-Građanin”, zatim uspostavljanje Registra poljoprivrednika u cilju lakšeg podnošenja zahteva za podsticaje, posebno u uslovima pandemije, zatim jedna od preporuka je i elektronski zdravstveni karton, smanjenje opterećenja zarada i mnogo drugih suvišnih procedura.
Predsednica Vlade Ana Brnabić preuzela je svoj primerak Sive knjige i zahvalila se NALED-u, članstvu ove organizacije na dugogodišnjoj podršci u reformama.
-Naš zajednički cilj je da Srbija postane zemlja u kojoj je poslovanje lakše, a kvalitet života građana bolji. Iza nas je jedna izuzetno teška godina, teška za Srbiju, čitavu Evropu, čitav svet. Godina sa izazovima koje niko na svetu nije očekivao. Mnogo stvari nas je iznenadilo i ne samo nas već čitav svet. Godina 2021. je takođe još jedna teška godina koja će biti puna izazova. Najkraće rečeno, naš cilj u 2020. godini je bio da nađemo dovoljno dobar balans između zdravlja građana i zaštite zdravstvenog sistema, privredne aktivnosti, ekonomije i života, odnosno mentalnog zdravlja nacije. Tokom čitave 2020. godine smo se trudili da to uradimo, a moraćemo da to radimo i svakako do kraja prve polovine ove godine, a možda i čitave 2021. godine, u zavisnosti od toka imunizacije i to su problemi sa kojima se nose čitav svet. Čini mi se da smo i zdravstveno i privredno uspeli da izguramo odlične rezultate. Uprkos svim izazovima koji su došli iznenada, uspeli smo da izuzetno brzo nabavimo sve što je nama potrebno da damo podršku našem zdravstvenom sistemu i sačuvamo koliko god je moguće zdravlje nacije-kazala je premijerka Brnabić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker