Lokalna samouprava

Situacija u Pirotu pod kontrolom, izjavio Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministar  građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, stigao  je jutros stigao  u Pirot povodom incidenta koji se dogodio na pruzi Niš – Dimitrovgrad. On je izjavio da je situacija pod kontrolom ali da još uvek nije potpuno sanirana i preporučio građanima da  prate uputsva Štaba za vanredne situacije. Ministartvo za  saobraćanu infrastrukturu  je  formiralo komisiju  kako bi se utvrdile činjenice oko nastanka incidenta i posledice.Na terenu je  inspekcija za prevoz opasnih materija i inspekcija za železnički saobraćaj koje če  sačiniti izvetaj i sa tim izveštajem upoznati javnost. Biće poznati detalji kako se incident dogodio i da li postoji odgovornost  i da ljudi koji su odgovorni za to odgovaraju. Najavljen je i dolazak predstavnika Ministarstva za zaštitu životne sredine.

U pirotsku   bolnicu primljena je 51 osoba,   15 pacijenata prebačeno je u  Niš ode čega je troje dece,  i njihovo stanje  je stabilno. Goran  Vesić,  ministar  građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je istakao da je cele noći bio u kontaktu sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem zbog incidenta na pruzi.  Vesić kaže  da je situacija pod kontrolom,  da je na pet mernih mesta obavljeno merenje prisustva amonijaka u vazduhu i da rezultati pokazuju da nigde nije ustanovljeno prisustvo amonijaka. Jutros oko 5 sati je obavljeno i merenje u tunelu u blizini nesreće i ta merenja su pokazala da nema prisustva amonijaka u vazduhu.Ministar  poziva građane da se drži uputstava  koje izdaje Štab za vanredne situacije.

Vesić se  zahvalio Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije  i gradonačelniku Vladanu Vasiću na pravovremenoj reakciji i informacijama koje su građani Pirota dobili na vreme o načinu ponašanja odmah nakon incidenta na pruzi.  Ministar je istakao da je cele noći i predsednik Vučić bio na vezi i dobijao informacije o ovom događaju te da je  naložio da se na najbrži mogući način reši situacia u Pirotu.

Vesić podseća da je Ministarstvo je u martu ove godine raspisalo tender za rekonstrukciju pruge Niš – Dimitrovgrad   i obilaznice oko Niša i radovi na rekonstrukciji očekuju se sredinom naredne godine. Kada radovi budu završeni pruga će biti apsolutno bezbedna. “Pitanje je samo kako je moguće da mi tek sada rekonstruišemo prugu a pare su nam bile dostupne 2018. godine, deo sredstava obezbeđuje EU a ostatak se obezbeđuje iz budžeta Srbije. I to je pitanje o kojem ćemo razgovarati jer se ne bi dešavale ovakve nesreće”-  kaže Vesić i dodaje da je najvažnije je da se posledice što pre saniraju i da građani u svakom trenutku budu obavešteni o svemu, da znaju kako da se ponašaju.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker