Privreda

Sindikati nezadovoljni stanjem u komunalno-stambenoj delatnosti

U prisustvu predsednika Republičkog sindikata radnika zaposlenih u komunalno – stambenoj delatnosti, Aleksandra Radojevića, predsednika Sindikata komunalaca Kosova i Metohije, Brajana Vukićevića, predsednika Okružnog odbora sindikata Pirotskog okuga, Dejana Filipovića i predstavnika sindikalnih organizacija preduzeća Pirotskog okruga, održana je redovna sednica Okružnog odbora. Pored ostalog bilo je reči o radu Okružnog odbora u 2022. godini, materijalno – ekonomskom položaju zaposlenih i stanju u sindikalnim organizacijama u Pirotskom okrugu i Srbiji.

Predsednik Okružnog odbora, Dejan Filipović, kaže da se pomak nabolje primećuje u ovoj oblasti, ali radnici i sindikati i dalje nisu zadovoljni. Zaostatak iz 2014. godine se još uvek ne može nadoknaditi, s obzirom da su svim javnim komunalnim preduzećima smanjene zaraade za 10 posto. U međuvremenu došlo je do postepenog povećanja u većini preduzeća, a dobar deo firmi isplatio je zaposlenima solidarnu pomoć u prošloj godine.

“Solidarna pomoć nije rešenje, ali u ovakvoj situaciji i to je dobro. Prošle godine cena rada u komunalnom sektoru bila je u visini minimalne zarade. Trenutno, u  većini firmi moraće zarade da se povećaju za 15-ak posto da bi zarade dostigle zagarantovani nivo, a onda drugim radnicima će povećanje biti znatno manje, jer mi se vezujemo za masu, a tu su i druge komponente. Došlo je do toga da je sve manja razlika između najviše i najniže zarade. Najžalosnije je to što je polovina radnika na minimalcu, a znamo šta znači komunalni sektor za svaki grad i lokalnu samoupravu” – rekao je Filipović.

Ono što je dobro, rekao je Filipović, jeste redovnost u isplati zarada. Otežavajuća okolnost je zabrana zapošljavanja koja je na snazi od 2014. godine. Uz odgovarajuću proceduru resorno ministarstvo je poslednjih godina nešto liberalnije po ovom pitanju, ali često se pribegava agencijskim radnicima i radnicima po ugovoru kako bi se premostio nedostatak radnika.

Brajan Vukićević, predsednik Pokrajinskog odbora i član Republičkog odbora kaže da je položaj radnika na Kosovu i Metohiji vrlo specifičan. Mnoga preduzeća su ugašena, ne postoje fizički, mada država daje određenu nadoknadu bivšim radicima.

“Ostalo je 850 radnika aktivnih u komunalno-stambenoj delatnosti. To je desetak do dvanaest preduzeća na celom području gde je srpski živalj. Imamo uz tu specifičnu situaciju možda bolju poziciju, jer u nemogućnosti da zaradimo nas plaća država Srbija preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Što se plata tiče mi smo vezani za Srbiju, ne odskačemo od Pirota, tu smo negde, da nije tog kosovskog dodatka ne bi bilo dobro. Međutim, sredstva i oprema kojima radimo su zastarela, svaka od nekih mašina je u lošem stanju, mnoge mašine su izgubile i knjigovodstvenu vrednost. Dobro je što su nam plate redovne i uplaćuju se redovno porezi i doprinosi i imamo neku veru i nadu u bolju budućnost” – rekao je Vukićević.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker