Privreda

Sindikalni skup ispred Palate Srbija – Sidikati zahtevaju da se o minimalcu pregovara dva puta godišnje

Danas je ispred Palate Srbija u Beogradu održan impozantan skup predstavnika Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije i Sindikata Nezavisnost povodom nove korekcije minimalne cene rada za 2023. godinu. Skup je počeo u 10 časova i održan je u vreme održavanja sednice Socijalno ekonomskog saveta Srbije na kojoj je usvojen novi iznos minimalne zagarantovane zarade od 40.020 dinara. Samostalni sindikat Srbije i Sindikat Nezavisnost zalažu se da se o minimalnoj ceni rada pregovara dva puta godišnje, da se novousvojeni minimalac isplaćuje u preostala 4 meseca ove godine, a da se u decembru pregovara za novu minimalnu cenu rada za iduću godinu.

Na skupu u Beogradu prisustvovalo je preko tri stotine sindikalista, među kojima i sedam članova pirotskog Veća Samostalnih sindikata. Skup je otvorio sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, Zoran Mihajlović, a prisutnima su se obratili i, članovi pregovaračkog tima, Zoran Marković i Valentina Ilić, u ime Samostalnog sindikata i, potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije, Duško Vuković. U ime Sindikata Nezavisnost na skupu je govorio Zoran Ristić.

Prema rečima predsednika Veća Saveza samostalnih sindikata Pirotskog okruga, Jovana Mijalkovića, sindikati nisu zadovoljni predloženom minimalnom zaradom od 40.000 dinara za iduću godinu i neće odustati od svog zahteva da se dva puta godišnje pregovara o minimalcu. Ukoliko zahtevi sidikalaca ne budu usvojeni nije isključena radikalizacija protesta, rekao je Mijalković. On je ukazao na podatak da je minimalna potrošačka korpa u septembru ove godine za 10 hiljada dinara skuplja u odnosu na jun prošle godine i iznosi 50.197 dinara.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker