Simboli Pirota, spomenik u Tijabari, tvrđava na Kaleu i Muzej – uskoro u novom ruhu

Stručnjaci niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je teritorijalno nadležan i nad Gradom Pirotom, imaju pune ruke posla jer su u toku radovi na rekonstrukciji tri simbola Pirota – Spomenika oslobodiocima od Turaka u Tijabari, tvrđave na Kaleu i Kuće Hristića u kojoj se nalazi Muzej Ponišavlja. Ovi spomenici su svedoci važnih istorijskih događaja, čine sastavni deo centralnih gradskih jezgara i deo su našeg svakodnevnog života, kazala je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša Elena Vasić Petrović, koja je inače rodom iz Pirota, ali godinama veoma uspešno vodi ovu izuzetno značajnu instituciju koja se bavi očuvanjem našeg kulturnog nasleđa.

S obzirom da je reč o izuzetno važnim spomenicima kulture, stručnjaci Zavoda redovno obilaze radove kako bi ovi svojevrsni simboli našeg grada bili rekonstruisani na najkvalitetniji mogući način.

Elena Vasić Petrović, direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture

Direktorka Zavoda Elena Vasić Petrović kazala je Pirotskim vestima da je reč o obimnim radovima, posebno na tvrđavi Momčilov grad, ali i veoma zahtevnim i komplikovanim, s obzirom da je reč o spomenicima kulture koji su pod zaštitom države.

-Spomenik u Tijabari je u lošem stanju. Na njemu nikada nisu izvođeni kompletni konzervatorsko-restauratorski radovi tako da smo mi odlučili da nam je upravo on jedan od prioriteta. Od Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja smo dobili sredstva za ove namene, nešto više od 1.8 miliona dinara za taj posao. Prethodnih nekoliko godina su na spomeniku rađene intervencije koje nisu baš izvedene na adekvatan način tako da imamo ozbiljan posao da, ako ništa drugo, konzerviramo spomenik u stanju kakvom jeste da se ne bi dalje progresivno raspadao kamen jer je nemoguće vaditi delove i menjati bilo šta na spomeniku. U planu je da se radi konsolidacija najugroženijih delova kako bi sve bilo stabilno i da nemamo dalja oštećenja-kazala je direktorka Vasić Petrović.

Ona je kazala da se radi i na rekonstrukciji krova Kuće Hristića.

-Poslovi su tamo veoma zahtevni a i Kuća Hristića je objekat kome treba posvetiti punu pažnju pa smo išli polako da bismo i deo statičke sanacije, ali i one poslove koji se odnose na vidljive delove, opšive streha, krov odradili maksimalno kvalitetno. Tu se već vidi kraj radova, sve izgleda dobro i zadovoljna sam kako je sve ispalo. Za taj projekat novac je izdvojilo Ministarstvo kulture, nešto manje od četiri miliona dinara. Zavod je radio projekat, sada vodi nadzor, a Muzej odnosno lokalna samouprava je dobila novac za izvođenje radova-kazala je direktorka Vasić Petrović i dodala da je sledeća faza da se uradi projekat kompletne rekonstrukcije Kuće Hristića, onako kako je rađeno pre 40 godina, kako bi se ovaj objekat u autentičnom stanju sačuvao za buduća pokolenja.

Tvrdjava Momčilov grad, foto Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

U toku je i rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, koju partnerski rade Grad Pirot i EU. Novac za ovaj posao obezbeđen je i iz Pretpristupnih fondova EU. Vrednost radova je oko 500.000 evra.

 

Grad Pirot i EU partnerski rekonstruišu tvrđavu Momčilov grad

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar