Lokalna samouprava

Šid kreće stopama Pirota kada je reč o uspostavljanju sistema za deponovanje otpada

Danas je u studijskoj poseti Regionalnoj deponiji Pirot boravila delegacija Šida, kao i grupa eksperata iz Japana.

-RDP važi za jednu od najboljih regionalnih deponija u Srbiji i predstavlja reper svima nama kako ćemo raditi u budućnosti-kazala je direktora JKP Standard iz Šida, Milenka Subić.

Tihomir Stamenković, predsednik Gradske skupštine Šida kazao je da posao prikupljanja otpada u Pirotu realizovan na kvalitetan način.

-To je naš zadatak, da primenimo sve ono što je ovde dobro urađeno, definisano i što funkcioniše. Mi takođe pokušavamo da, što je u Pirotu već urađeno, podignemo svest i poboljšamo sistem prikupljanja otpada-kazao je Stamenković.

Direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov kazao je da je Grad Pirot lider u upravljanju neopasnim otpadom u Srbiji.

-Ono što pričamo stalno, da je Pirot dobro mesto za život, samo jedan od dokaza u prilog tome je i činjenica da imamo izuzetan sistem za prikupljanje i selekciju otpada. Upravo to je razlog zbog čega svi dolaze kod nas da im prenesemo iskustva, damo sugestije, savete i slično-kazao je direktor Ivanov.

Jume Mori, ekspert iz Japana kazala je da je cilj projekta da se napravi model kako da mali i srednji gradovi treba da pristupe i postanu deo regionalnih sistema upravljanja otpadom. Takve sisteme imamo i u Japanu, gde se rigorozno vodi računa o upravljanju i odlaganja otpada, imajući u vidu da smo ostrvska zemlja pa nemamo prostora za deponovanje otpada na velikim površinama.

-Jedan od dobrih primera gde je uspostavljen kvalitetan sistem upravljanja otpadom je Pirot, i zbog toga smo i ovde-kazala je Mori.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de