Zdravlje

Sezona krpelja i buva već počela – Adekvatna zaštita sprečava prenošenje ozbiljnih bolesti kod ljudi i životinja

Krpelji kod pasa predstavljaju najopasnije spoljašnje parazite koji prenose ozbiljne bolesti. Krpelji su najaktivniji kad je vreme toplo, pa veterinari preporučuju adekvatnu zaštitu kućnih ljubimaca  kako ne bi oboleli od bolesti koju prenose krpelji, čije je lečenje iscrpljujuće i teško. Postoji veliki izbor sredstava koji štite od krpelja, ali veterinari savetuju da se sredstvo kupuje u veterinskoj ambulanti u  konsultaciji sa stručnim licem.

Pas ne oseća ubod krpelja, jer krpelji u svojoj pljuvački imaju supstance koje ublažavaju bol. Zato sam ujed prolazi neprimećeno kako od strane psa tako i od strane vlasnika. Krpelji kod pasa se uglavnom smeste na mestu gde je koža najtanja. Nakon 24 do 48 časova od pričvršćivanja mogu da prenesu uzročnike koji su odgovorni za bolesti kod pasa.

Veterinar,  Miodrag Jovanović, kaže da je sezona krpelja i buva već počela i da je neophodno zaštititi kućne ljubimce. “Postoji  veliki izbor preparata kao što su tablete, ogrlice, sprejevi ili  ampule ali tretman kućnog ljubimca zavisi pre svega od starosti životinje, jer postoje preparati koji se ne mogu davati mladuncima”- kaže Jovanović. On savetuje da se preparati kupuju u veterinarskim ustanovama uz adekvatan savet stručnjaka. “Krpelji mogu biti prenosioci raznih zaraznih bolesti kako kod životinja tako i kod ljudi, najbolja zaštita je preventiva a u zavisnosti od preparata zaštita traje od mesec i po dana pa i do nekoliko meseci” – kaže, veterinar, Miodrag Jovanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker