Kultura

“Severna ruža” – najnoviji projekat Zorana Mojsilova. Instalacija teška 135 tona simbolizuje duh doseljenika na severne teritorije SAD

Zoran Mojsilov, proslavljeni umetnik koji je Piroćancima volonterski uradio sada već kultnu instalaciju Jabučila u parku na Kaleu, završio je svoj najnoviji projekat u američkom gradu Grand Foks, državi Severna Dakota. Reč je o impozantnoj umetničkoj instalaciji “Severna ruža”, koja predstavlja duh prvih doseljenika na ove prostore koji su u ove surove ali u isto vreme prelepe krajeve SAD došli u 19. veku. Ovaj američki grad, tačnije anonimni donator, izradu ove jedinstvene umetničke instalacije platio je 150.000 dolara, dok je grad uložio oko 50.000 dolara u pripremu terena za izradu ove jedinstvene umetničke instalacije, piše tamošnji medij “InewZ TV”, koji je sa Zoranom uradio intervju povodom današnje svečanosti na kojoj su pozvani žitelji ovog grada kako bi uživali u lepoti “Severne ruže”.

zoran mojsilov severna ruža
foto – lična arhiva Zorana Mojsilova

U razgovoru sa novinarom “InewZ TV” Nilom Karlsonom, Mojsilov u svom stilu kaže da je instalacija napravljena od granita starog pet triliona godina.

-U današnje vreme ljudi žele sve “sažvakano”, prolaze automobilima, šalju poruku, mejlove, nemaju vremena da čuju šta kamen govori, treba vremena da se razume-poručio je Mojsilov u razgovoru za “InewZ TV”.

Video prilog: InewsZ TV

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker