Reportaža

Serbia.com: Tragovima pirotskog ćilimarstva

Od vune ovaca sa Stare planine, uz pomoć male alatke tupice i vrednih ruku tkalja, prkoseći vremenu i modernim tehnologijama, i danas se izrađuje jedan od najvećih srpskih brendova – pirotski ćilim, počinje reportažu o pirotskom ćilimu ugledni portal o Srbiji, www.serbia.com, online vodič kroz Srbiju, njenu istoriju, kulturu i najlepše predele.

Pored bogatih šara i ornamenata, simbol grada Pirota u sebi čuva i istoriju, tradiciju, legende i mitove koji se godinama unazad prenose sa kolena na koleno.

pirot-cilimi-tkanje-1365427073-293441Dugotrajan proces izrade ćilima počinje snovanjem. U ovom postupku tkalja umesto metra koristi prste, a celokupan proces je ručni rad. Zbog složenosti šara i nepostojanja mašina, za izradu pirotskih ćilima su potrebni meseci. Unikatan finalni proizvod koji predstavlja pravo umetničko delo, opravdava vreme i trud koji su u njega uloženi.

Specifičnost pirotskih ćilima, i ono po čemu su postali svetski poznati je to da nemaju naličje, već dva identična lica. Umeće ovako precizne i složene izrade ćilima, u Pirotu se prenosi sa “kolena na koleno” odavnina. Ipak, potražnja za ovim proizvodom poslednjih godina je znatno manja, pa se od nekadašnjih 2500 žena, danas u Pirotu ćilimarstvom bavi svega 25.

Pored izrade, tkalje se bave i restauracijom ćilima. Ovakav postupak se najpre primenjuje kod starih i oštećenih ćilima. Da bi sačuvali porodično nasleđe, mnogi ljudi donose ćilime čiji je životni vek često duži i od 100 godina. Takvim ćilimima se posebnim postupkom vraćaju prvobitna boja i izgled, a izuzetna vrednost je i u činjenici da se tradcija na taj način čuva od zaborava.

Ono zbog čega se danas mnogi odlučuju da kupe ovaj pirotski proizvod, je simbolika koju svaki ćilim sa sobom nosi. Postoje ćilimi za zdravlje, sreću, mir i blagostanje u kući, finansijski boljitak, za muškarce i žene, otklanjanje negativne energije, uroka i mnogi drugi. Da li su priče o neobičnim moćima pirotskih ćilima istinite, moraćete da se uverite sami.

Izvor: Serbia.com

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker