Biseri Stare planine

Seoski turizam u doba korone

Naša mlada sugrađanka Jelena Beda, master ekonomista i turistički vodič sa licencom, uspešno vodi porodično turističko gazdinstvo na Vrelu, jednom od najlepših predela Stare planine

Bavljenje seoskim turizmom na tradicionalan način ubrzano odlazi u istoriju, a moderno vreme, moderni kanali komunikacije, pa i situacija sa korona virusom koja je ostavila katastrofalne posledice na turizam generalno, zahteva brojna znanja, moderne veštine, vođenje društvenih mreža i potpuno drugačiji pristup poslu. Za razliku od “urbanog” turizma, letovališta i planina, gde su posledice posebno ozbiljne, seoski turizam je doživeo pravi preporod, posebno na Staroj planini.

Kako za Pirotske vesti kaže Jelena Beda, licencirani turistički vodič i master turizma, njena porodica, majka i otac, inače prosvetni radnici, odlučili su da se ozbiljno bave seoskim turizmom na Staroj planini, na poznatom izletištu Vrelo gde su porodičnu vikendicu adaptirali u pravi mali raj za zaljubljenike u netaknutu prirodu pa su “Apartmani Đorić” izuzetno traženi. 

Iako Jelena živi u Beogradu sa suprugom, ona porodici pomaže promocijom porodičnog turističkog gazdinstva na društvenim mrežama. Kako kaže za Pirotske vesti, seoski turizam je za razliku od masovnog turizma na letovalištima, velikim hotelima i drugim vidovima masovnog turizma, ipak bolje podneo celu situaciju od korone, jer je neuporedivo lakše ispoštovati sve mere predostrožnosti. Ipak, cela situacija nametnula je i bavljenje digitalnim marketingom, ali i neuporedivo veće zahteve u pogledu poslovanja i promocije pred vlasnike turističkih kategorisanih domaćinstava.

 

-Bez obzira na pandemiju,  ova godina je svojevrstan test za sve nas. Moji roditelji su prosvetni radnici, brat se bavi informacionim tehnogijama, tako da svi zajedno primenjujemo svojevrstan multidisciplinarni pristup u upravljanju turističkim gazdinstvom. Moji roditelji imaju i Poljoprivredno gazdinstvo “Đorić” u okviru koga se vrši proizvodnja lešnika, prave se pirotske peglane kobasice, ali i sokova, džemova, kolača, kiflica i sličnih đakonija. Sve to upotpunjuje ponudu apartmana, jer su gosti željni poznatih ukusa koji ih vraćaju u detinjstvo i koji im namame osmeh na lice. Kada oni zadovoljni i nasmejani krenu svojim kućama, mi smo još srećniji.“, kaže Jelena, koja je, kako kaže, ljubav prema turizmu razvila zahvaljujući kumu Draganu Jovanoviću, prvom direktoru Turističke organizacije Pirot.

fotografije – lična arhiva porodice Đorić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker