Lokalna samouprava

Sekopak karavan posetio i Pirot. Edukacija mladih o značaju reciklaže!

Velika akcija za sakupljanje staklenog ambalažnog otpada“Sekopak karavan” održana je u 9 gradova u Srbiji – Novom Sadu, Pirotu, Vršcu, Somboru, Nišu i drugim mestima. U okviru ovog dogadjaja, na Kaleu u Pirotu predstavnici Sekopaka vršili su edukaciju gradjana o reciklaži, sa posebnim akcentom na edukaciju mladih naraštaja.

Proizvodnja staklene ambalaže zahteva veliku potrošnju energije. Jedan od načina za efikasno smanjenje potrošnje energije i prirodnih resursa jeste upravo reciklaža. Kako staklena ambalaža ne bi završila na deponiji ili u prirodi, za sve građane koji donesu najmanje šest staklenih flaša ili tegli, Sekopak i Javna komunalna preduzeća obezbedila su poklone.

Za najmlađe au organizovane interaktivne radionice saidejom da nauče pravilno da razvrstavaju otpad, ali i da nakreativan način, kroz crtanje i bojenje, predstave kontejnere “zvona” koja su postavljena u njihovom gradu.

 

Povod za kampanju Sekopak karavan je postavka zvona za staklenu ambalažu i edukacija građana o korišćenju istih, kao ivažnosti reciklaže staklene ambalaže.

Početkom godine Sekopak je raspisao javni poziv za dodelu 800 zvona za staklenu ambalažu na koji se odazvao veliki brojlokalnih samouprava. Do sada je kroz javni poziv podeljeno 600 zvona u 12 gradova u Srbiji – Pirot, Vršac, Valjevo, Negotin, Kruševac, Jagodina, Ćuprija, Novi Sad i Kragujevac.

Na ovaj korak Sekopak je motivisao uspeh na projektu. Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu u okviru kog je postavljeno 700 zvona u Kragujevcu, NIšu, Somboru, Varvarinu, Novom Sadu i Beogradu. Kroz projekat je povećano sakupljanje otpada od stakla za čak 90%, što je bio veliki motiv da nastave u ovom smeru.

Kampanja Sekopak karavan realizuje se u saradnji sa JKP Čistoća Novi Sad, Grad Novi Sad, JKP Regionalna deponija Pirot, JKP Čistoća Sombor, JKP Drugi oktobar, JKP VIdrakValjevo, JKP Mediana Niš, JKP Badnjevo, JKP Kruševac i JKP Šumadija.

 
reporter PV Ilija Pejčić Lika

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker