Lokalna samouprava

Sednica Skupštine Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine održana u Pirotu

U Pirotu je održana četvrta sednica  Skupštine Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Sednice Nacionalnog saveta održavaju se u gradovima širom Srbije kako bi se rad saveta približio lokalnom stanovništvu i članovi Saveta upoznali sa problemima Roma. Danas je održan sastanak sa gradonačelnikom Pirota, Vladanom Vasićem u cilju unapređenja sradnje i predloga mera za poboljšanje položaja romske populacije. Članovi Saveta ističu da je Pirot primer dobre prakse u pogledu integracije i odnosa prema romskoj zajednici kao i po kontinuiranom radu na stvranju boljih uslova života za pripadnike romske manjine.  

Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada, kaže da je dobro što Nacionalni savet zaseda u gradovima širom Srbije jer  na taj način članovi Saveta obilaze i upoznaju  sredine u kojima živi romska nacionalna manjina. „Gosti su juče obišli naselje Rasadnik i videli uslove u kojima Romi žive u Pirotu. Oni  su deo naše zajednice i  moramo da radimo još više i još bolje kako bi život svima nama bio lakši i bezbedniji“ – rekla je Dimitrijevićeva.

Ona ističe da se već dvadeset godina intenzivno radi na unapređenju infrastrukture u romskom naselju,  ulice su asfaltirane, uvedena je kanalizaciona i vodovodna mreža i rasveta. „Većina Roma u Pirotu radi, nezaposlenost je, kao i kod većinskog stanovništva jedan od problema i tu treba tražiti načine i mehanizme kako ih uposliti“ – kaže predsednica Skupštine. Ona je podsetila da će 20 porodica romske nacionalnosti preko projekta EU dobiti bolje uslove za život i da je preko istog projekta Gradska uprava opremila stan za mlade ljude koji izlaze iz hraniteljskih porodica. „Projektom koji je u toku, gde je grad Pirot aplicirao zajedno sa udruženjem Ternipe,  nadomak smo osnivanja Romskog kulturnog centra koji će biti u razvojnom centru Pralipe u objektu koji je u vlasništvu grada“- rekla je, Milena Dimitrijević.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Republike Srbije rekka je da je sasatanak sa gradonačelnikom Pirota bio izuzetno konstruktivan i da se razgovaralo o daljoj saradnji. „Grad Pirot je primer dobre prakse jer  postiže odlične rezultate u pogledu unapređenja položaja Roma i integracije Roma. Romski kulrturni centar Pirot čiji će osnivač biti Nacionalni savet romske nacionalne manjine biće značajan za prezentovanje romske kulture kao najjačeg sredstva u borbi protiv  stereotipa  i predrasuda koje prema Romima još uvek postoje u jednom delu društva“ – ocenio je predsednik Nacionalnog saveta.

„Zajedničkim snagama trudimo  se da izgradimo što telerantnije društvo gde će svaki pojedinac moći da iskaže svoju različitost i svoje potencijale. Važno nam je obrazovanje  i tu će Nacionalni savet pružati podršku kako bi što veći broj dece putem afirmativnih mera upisalo visokoškolske ustanove ali i da što veći broj srednjoškolaca dobije stipendije“ – poručio je Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta Roma.

Jelena Jovanović, članica Nacionalnog saveta sa liste  ,,SRBIJA ZA ROME – ZAJEDNO MOŽEMO SVE“ i poslanica u pokrajinskoj vladi istakla je da su ključni segmenti za Nacionalni savet romske  nacionalne manjine obrazovanje, kultura, očuvanje jezika i službena upotreba jezika i pisma. Ona ističe da je najpozitivniji utisak iz Pirota odnos lokalne samouprave prema romskoj zajednici kao i aktivizam romskog civilnog sektora. „ Ono što mi kao romska zajednica treba da radimo je da očuvamo svoj maternji jezik, nema ga  u osnovnim školama, sada kreću ankete da to bude izborni predmet, roditelji romske dece  treba da podstiču decu da uče jezik u školama jer ako izgubimo svoj jezik izgubićemo i naš identitet“ – poručila je članica Saveta, Jelena Jovanović.

Silvija Nešić, članica Nacionalnog saveta i predsednica Odbora za kulturu,  istakla je da su članovi Nacionalnog saveta koji su prisustvovali sednici iz cele Srbije od Subotice, Novog Sada , Pančeva, Niša Leskovca. „Članstvo Nacionalnog saveta u ovom sazivu rasprostranjeno je na celoj teritoriji Srbije, danas su u Pirotu, da vide grad i upoznaju  stanovništvo“ – rekla je Nešićeva.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker