Kultura

Sećanje na, velikana srpske književnosti, Milovana Miću Danojlića

U četvrtak, 23. februara, u prostorijama Akademije tehničko-vaspitačkih stukovnih studija, popularnoj Pedagoškoj akademiji, održaće se književno veče posvećeno, velikanu srpske kniževnosti, Milovanu Mići Danojliću (1937-2022). Učesnici književne večeri su Kaja Pančić Milenković, pesnikinja i novinarka, prof. dr Jelena Veljković Mekić, Aleksandar Aleksić, glumac, i Alina Sarvanović, studentkinja. Početak književne večeri je u 18 časova.

MiIovan Mića Danojlić rođen je 3. jula 1937. godine u selu Ivanovci kod Ljiga. Potekao je iz siromašne porodice sa više dece. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, a niže razrede gimnazije pohađao je u obližnjem mestu. Godine 1953. odlazi od kuće i sam dolazi u Beograd. Uporedo sa pohađanjem gimnazije, radi razne poslove, poput prodavanja leda i novina, da bi sebi obezbedio život. Nakon završene gimnazije upisao je Filološki fakultet, gde je diplomirao na Odseku za romanistiku (francuski jezik i književnost).

Prvu zbirku pesama objavio je 1959. godine pod nazivom Kako spavaju tramvaji. Svoje pesme uglavnom je namenjivao deci, ali i njihovim roditeljima, a posebno se ističe poema Dečji zakonik u kojoj Milovan ističe obavezu roditelja da deci obezbede srećan i bezbrižan život.

Posle kraće bolesti, srpski književnik i pesnik, član SANU, Milovan Mića Danojlić preminuo je u Francuskoj.

.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker