Gradska hronika

SEĆANJE NA KATASTROFU: Banicijada u Novom Zavoju

Danas je u naselju Novi Zavoj održana šesta po redu Banicijada, turistička manifestacija koja je iz godine u godinu sve masovnija, a cilj je da se na ovaj način, kroz takmičenje u pripremi ovog tradicionalnog specijaliteta, evocira uspomena na događaj koji je promenio živote hiljade meštana sela Zavoj, koji su usled katastrofalnog klizanja zemljišta, ostali bez svojih domova i doselili se u Pirot u naselje koje se simbolično zove Novi Zavoj.

Ove godine po rečima predsednika MZ Zavoj Zorana Pejčića, na Banicijadi učestvuje rekordan broj domaćica, ali i dece, što je novina.

-Isprva smo planirali da imamo 100 učesnica, ali je interesovanje bilo toliko veliko da smo morali da proširimo na 130 učesnica. To je nažalost maksimalno moguć broj učesnica u ovim uslovima, a naredne godine planiramo da proširimo manifestaciju i promenimo lokaciju čime će se stvoriti mogućnosti da imamo još veći broj učesnica. Ove godine imamo i dečiji štand što je nama posebno drago jer je to naša budućnost-kazao je Pejčić. On se posebno zahvalio Gradu Pirotu i gradonačelniku Vasiću bez čije podrške ova manifestacija gotovo ne bi bila moguća.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić. On je kazao da Grad podržava manifestacije koje nastoje da čuvaju tradiciju.

-Drago nam je da se tradicija čuva na ovaj način.Ovde ima 130 učesnika i verujem da će naredne godine biti još više, da će biti organizovan i neki mali koncert i da će manifestacija biti podignuta na još viši nivo. Ove godine ćemo, inače, u ovom naselju uraditi i asfaltirati tri ulice. Ulicu Vase Pelagića, 27. marta i Starine Novaka-poručio je gradonačelnik Vasić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker