Lokalna samouprava

Sećanje na junake – saveznike iz Prvog svetskog rata

Danas je na kompleksu srpskog i grčkog vojničkog groblja na Metiljavici kod Pirota organizovana državna svečanost – komemoracija u znak sećanja na poginule grčke i srpske heroje tokom Prvog svetskog rata. Svečanosti su prisustvovale brojne delegacije i zvanice, državni sekretar Ministarstva rada Miodrag Kapor, otpravnica ambasade Republike Grčke u Srbiji Katerini Rapti, i domaćin – gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić sa saradnicima. Svečanosti su prisustvovali i visoki zvaničnici Vojske Srbije, Vojske Republike Grčke, predstvnici Srpske pravoslavne crkve i grčke crkve, a opelo je služio vladika niški Arsenije sa brojnim sveštenstvom.  Vence i cveće, osim pomenutih zvanica, položili su i predstavnici MUP-a, načelnik Policijske uprave Pirot Dejan Tošić, načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić, predstavnici Grada Niša, brojnih boračkih organizacija iz Pirota i mnogi drugi.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić u svom obraćanju prisutnima izrazio je poštovanje prema palim herojima koji ovde večno počivaju.

-Seni palih heroja koji ovde počivaju svedoče o neraskidivim bratskim vezama između Grka i Srba. Na nama je da ovaj amanet čuvamo, poštujemo i dobrom saradnjom unapređujemo. Ovde pored 358 vojnika i oficira iz Treće grčke divizije iz grada Patra sa Peloponesa, leži i 7610 junaka iz Pirota i okoline. Hvala im za slobodu za  koju su se izborili, nama ostaje da je čuvamo i u miru sarađujemo-poručio je Vasić.

Ekaterini Rapti, otpravnica poslova Ambasade Grčke u Srbiji zahvalila se Gradu Pirotu, domaćinu, predstavnicima Vlade Srbije i porodici Surladžis koja decenijama brine o grčkom vojničkom groblju kod Pirota.

-Današnja ceremonija predstavlja još jedan dokaz čvrstih prijateljskih veza dva naroda. Žrtva naših palih vojnika treba da nas inspiriše u borbi za mir, napredak i blagostanje-poručila je Ekaterini.

Državni sekretar Miodrag Kapor podsetio je da su prve savezničke pobede na Ceru i Kolubari osvojili Srbi, a zatim su probijanjem Solunskog fronta Srbi pokrenuli kraj Prvog svetskog rata.

-U svim ovim borbama Srbija je imala svoje saveznike među kojima je uvek bila Grčka-kazao je državni sekretar Kapor.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker