Lokalna samouprava

Sastanak u kabinetu ministra Ružića. Raspravljalo se o zahtevima za promenu izbornih pravila…

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je danas sa gradonačelnicima/predsednicima opština i predstavnicima sledećih lokalnih samouprava: Šabac, Sombor, Pirot, Paraćin, Loznica, Kanjiža, Čajetina i Tutin, kao i sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) o nastavku dijaloga resornog ministarstva po pitanju zahteva koje su ranije izneli gradonačelnik Šapca i predsednici opština Paraćin i Čajetina. Ovom važnom sastanku je u ime Grada Pirota prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Goran Popović.


Kako je to dogovoreno na prethodnom sastanku, u pitanju su zahtevi za promenu izbornih pravila, razjašnjavanje tvrdnji da postoje neformalni pritisci na lokalu, kao i unapređenje odnosa državnih organa prema lokalnim samoupravama.
Ministar smatra da je važno da se u razgovore, pored Paraćina, Čajetine i Šapca, uključe i drugi čije stranke ne učestuvuju u vršenju vlasti na centralnom nivou, zajedno sa drugim lokalnim samoupravama koje imaju sličnu političku strukturu kao državni nivo.
Sagovornici su se složili da je dijalog neophodan jer se uključivanjem svih nadležnih institucija može postići napredak u rešavanju tih zahteva. S tim u vezi, ministar je najavio da će se radne grupe održavati u poslednjoj nedelji decembra i nastaviće se sa radom u drugoj polovini januara meseca.
Uskoro radne grupe o zahtevima Paraćina, Šapca i Čajetine
Podršku organizaciji i obezbeđivanju kvalitetne diskusije pružiće SKGO koje ima dugogodišnje iskustvo u radu sa lokalnim vlastima, kao i sa državnim organima, zaključeno je na sastanku. Svi učesnici su iskazali ličnu zainteresovanost da u duhu dobrih namera daju svoj doprinos pronalaženju rešenja za iznete zahteve.

tekst i foto – Saopštenje Ministarstva

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker