Kultura

Saša Jovanović: U 2020. završavamo drugu fazu projekta – opremanje novih prostorija

Muzej Ponišavlja Pirot može se pohvaliti velikim brojem uspešno realizovanih projekata i aktivnosti u 2019. Svakako najznačajniji projekat minule godine bila je prva faza izgradnje pratećih objekata u dvorištu muzeja. Ovaj projekat, koji je finansiran sredstvima grada, a realizovan pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša, značajan je zato što trajno rešava dugogodišnji problem nedostatka radnog prostora za zaposlene.

– Nova zgrada, koja se arhitektonski i vizuelno u potpunosti uklapa u muzejski ambijent, pored kancelarija poseduje i galeriju, biblioteku, konzervatorsku radionicu, prodavnicu, kotlarnicu i depo. Građevinski radovi, odnosno prva faza projekta, uspešno je završena krajem 2019. godine, dok je druga faza, koja podrazumeva opremanje ovih prostorija, planirana za naredni period u toku 2020. godine – kaže direktor Saša Jovanović i dodaje:

-Pored sredstava iz lokalne samouprave, Muzej Ponišavlja je preko konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije iz oblasti kulturnog nasleđa, obezbedio sredstva za dva projekta iz oblasti arheologije ukupne vrednosti oko milion dinara. Na ovaj način nastavljena je kontinuirana saradnja za ovom institucijom, jer je od ranije poznato da je u periodu od 2012. godine do danas realizovano 14 projekata u vrednosti od oko 11 miliona dinara.

Aktivnost muzeja u polju izdavačke delatnosti u prošloj godini ovekovečena je sa četiri nova izdanja od kojih su najznačajnija „Šara bez kraja“ Saške Velkove, etnologa i „Stare pirotske mehane i kafane“ Mile Panajotović, višeg kustosa – istoričara muzeja. Organizovane su promocije knjiga i književne večeri pirotskih pisaca u ambijentima dvorišta Konaka Malog Riste i Momčilovog grada.

Direktor Jovanović ističe da  je, pored ovih aktivnosti, muzej uspešno realizovao standardne programe koji godinama unazad okupljaju veliki broj učesnika i posetilaca naših sugrađana, posebno mladih. Muzeji za 10, Evropska Noć muzeja, Dani evropske kulturne baštine, Konkurs za najbolju fotografiju i  izložba „(Ne)briga o kulturnom nasleđu, Istorijska radionica „Upoznaj svoj grad“, Uskršnja muze(j)onica učinili su da muzej bude mesto gde se i mlađi i stariji Piroćanci rado okupljaju.

Najuspešnija godina u radu muzeja potvrđena je i rekordnim brojem posetilaca, broj posetilaca popeo se do cifre od oko 10 hiljada, što stranih što domaćih, a u toku prošle godine povećanju ugleda ove ustanove doprinele su i značajne posete stranih ambasadora, predstavnika ambasada i delegacije iz SAD, Australije, Kanade, Tunisa, Bugarske, Češke,Indije, Norveške, Belgije, Palestine, Alžira, Egipta, Maroka, Tunisa, Libije…  

Saradnja sa drugim institucijama i udruženjima, poput saradnje sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Narodnom bibliotekom Pirot, Udruženjem Milutin Milanković iz Beograda, Fondacije “Arhitekta Aleksandar Radović Niš”, Domom kulture Pirot i Udruženjem građana„Kraljičin vez“ izrodila je niz zapaženih i posećenih  izložbi, promocija knjiga, radionica od kojih su svakako najznačajnije izložbe  povodom važnih jubileja – stogodišnjice rođenja velikog muzičkog pedagoga, kompozitora i dirigenta Borivoja Popovića poreklom iz Krupca i 140 godina od rođenja velikog srpskog naučnika Milutina Milankovića.

Svi ovi programi koji su uspešno organizovani prošle godine, postavili su veoma visoke standarde i očekivanja za narednu 2020. godinu, ali i dali primer odlične organizacije i funkcionisanja institucije kulture uprkos određenim kadrovskim problemima. Za sledeću godinu planirano je još puno interesantnih programa za naše sugrađane i posetioce, ali i projekata usmerenih ka očuvanju kulturnog nasleđa Pirota i okoline – zaključuje direktor Jovanović.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker