KulturaLokalna samouprava

Šare pirotskog ćilima – večita inspiracija umetnika iz celog sveta

Dušan Rodić, umetnik rodom iz Beograda koji živi i radi u Berlinu u Nemačkoj odlučio je nedavno da svoju umetničku instalaciju inspirisanu šarama pirotskog ćilima pokloni Pirotu. Uprkos činjenici da nije poreklom Piroćanac Rodić se na ovakav korak odlučio zbog činjenice da su mu inspiracija bile upravo šare pirotskog ćilima. Nakon veoma pozitivnih reakcija u Pirotu i iskazane spremnosti od strane gradonačelnika Vladana Vasića da se omogući transport i obezbedi lokacija za ovu umetničku instalaciju, Rodić se u video poruci poslatoj Pirotskim vestima zahvalio Gradu i svima koji su pozitivno reagovali na njegovu inicijativu. 

– Hteo bih ovim putem da se zahvalim svima koji su pozitivno reagovali na moju ideju da instaliram umetnički rad u Pirotu. Hteo bih takođe da se zahvalim Gradu Pirotu koji mi je izašao u susret oko transporta rada. Ja sam već napravio poslednje pripreme oko transporta solarnih panela tako da su oni spremni za transport. Vidimo se uskoro u Pirotu – poručio je Rodić.

Gradonačelnik Vasić, nakon vesti o spremnosti umetnika Dušana Rodića da Pirotu pokloni svoj rad, kazao je  da mu je drago što afirmisani umetnici koji žive i rade u svetu poput Dušana Rodića, ali i Zorana Mojsilova, autora umetničke instalacije Jabučilo, koja je instalirana u parku kod srednjovekovne tvrđave Kale, žele da poklone Pirotu svoja umetnička dela.

Jabučilo – poklon Pirotu umetnika Zorana Mojsilova koji živi i radi u SAD.

-Mi ćemo naći adekvatan prostor, organizovati prevoz. Taj rad može da se uklopi u ambijent Pirota. Vrlo je važno da javni prostor u gradu oplemenjujemo vrhunskim umetničkim delima. Tako smo na takozvanom Belom trgu iz velike umetničke zbirke Prvog maja pozajmili tri izvanredne skulpture poznatih svetskih skulptora-kazao je Vasić.

Reč je o skulpturama “Žena i muzika”, autora Dominika Labovijea, zatim skulptura “Zec”, autora takođe francuskog skulptora Kloda Losta, kao i skulpture “Suza” japanskog umetnika Kengira Azume. Ove tri skulpture deo su ogromne umetničke zbirke nekadašnjeg privrednog giganta Prvog maja. Nakon inicijative gradskih vlasti, pomenute tri skulpture su predate Gradu i postavljene su u strogom centru grada, na takozvanom “belom trgu”.

Pirot je jedini grad u Srbiji koji je deo mreže Europa Nostra. Reč je o organizaciji koja okuplja gradove širom Evrope poput Amstredama, Dubrovnika, i druge gradove koji brinu o svojoj kulturnoj baštini.

Skulptura Žena i Muzika, autora francuskog skulptora Dominika Labovijea

 

Pročitajte i ovo:

https://www.pirotskevesti.rs/kultura/rade-serbedzija-odusevljen-pirotskim-jabucilom-nazvao-ga-krikom-pegazovim/

 

 

 

http://www.pirotskevesti.rs/kultura/i-aerodrom-u-sijetlu-u-znaku-pirotskog-cilima/

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker