Kultura

Šaranje jaja na tradicionalan način voskom

Povodom predstojećeg velikog praznika, Uskrsa, u dvorištu Muzeja Ponišavlja u Pirotu održana je radionica šaranja jaja voskom, posebnom tehnikom, na tradicionalan način. Prethodne dve godine, zbog epidemiološke situacije radionice nisu održavane. Pre toga podseća, viši kustos Muzeja Ponišavlja, Tanja Karanović u radionicama su učestvovala deca iz PU “Čika Jova Zmaj”, a od pre nekoliko godina uključena je starija populacija, ovoga puta to su članice Gradske organizacije penzionera.

Radionicu vodi Mirjana Vitošević, koja je i ranije sarađivala sa Muzejom Ponišavlja. Potiče sa Kosova i Metohije iz mesta Velika Hoča, kako mnogi kažu, bisera Metohije.

“Mirjana je naš verni saradnik, učestvovala je na ranijim izložbama pod nazivom “Sve nam krslo i vaskrslo”, povodom Uskrsa, a učestvovala je i u počecima ove radionice. Sticajem okolnosti ona je došla u Pirot, a potiče sa Kosova i Metohije, iz mesta koje se zove Velika Hoča. Ona nosi, jednostavno, sa sobom tu veštinu oslikavanja, šaranja jaja za Uskrs koja se tamo neguje. Ovo je nešto što nije tradicija u našem kraju, ali jeste tradicionalan način šaranja. Spada pod tehniku šaranja – batika, mislim da je zanimljiva i da vredi savladati je i to je cilj naše radionice”- izjavila je Tanja Karanović.

Kako nam je rekla Mirjana Vitošević motivi prilikom šaranja jaja su različiti. Često, to su cveće, listovi, drveće i još mnogo toga. Prilikom šaranja jaja koristi se specijalan pribor – šaralica koja je obmotana pamukom sa izraženim šiljkom koji se zagreva na plamenu sveće, utapa u vosak i tako počinje šaranje nekuvanog jajeta.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker