Lokalna samouprava

Saradnja sa Pirotom će biti nastavljena i u narednom periodu kroz ulaganja u poljoprivredu i obrazovanje, najavili predstavnici resornih ministarstava

Predsednik Privremenog organa Vladan Vasić, razgovarao je sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva prosvete o daljem razvoju Pirota.  Ova  ministarstva će i u  narednom periodu  pružati  podršku Pirotu jer, kako je ocenjeno, Pirot je dobro tle. “Ulaganje u razvoj poljoprivrede se nastavlja ali mi je drago što sam  od predstavnika Ministarstva prosvete čuo jasno opredeljenje da podrži inicijativu Grada Pirota o osnivanju Fakulteta organizacionih nauka u okviru Univerziteta u Nišu. To je istorijska odluka koja će u narednom periodu preporoditi Pirot. Ja se veoma radujem i rešen sam da to isteramo do kraja” – rekao je Vasić.

On je naglasio da će o novim infrastukturnim ulaganjima biti konkretnih razgovora posle izbora. Mi već imamo određene infrastrukturne projekte kao što je  rekonstrukcija Gimnazije, izgradnja fiskluturne sale u školi Mladost ali i druge škole koje su u našoj nadležnosti renoviraju se iz našeg gradskog budžeta” – rekao je Vasić. On je podsetio da se iz gradskog budžeta za poljoprivredu godišnje izdvaja 56 miliona dinara  kao i da su započeti brojni projekti u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede kao što je izdavanje sertifikata za peglanu kobasicu, ćilim i kačkavalj. Saradnja će prema njegovim rečima biti nastavljena i u narednom periodu.

Danijela Miljanić, državni sekretar u Ministasrtvu poljoprivrede, najavila je da za 2024. ovo ministarstvo ima rekordni budžet. “2023. godina je bila veliki izazov za Ministarstvo počevši od e-Agrara i raznih vremenskih nepogoda ali je uspešno privodimo kraju” – rekla je Danijela Miljanić, državni sekretar u Ministasrtvu poljoprivrede. Ona je najavila da će poljoprivrednim proizvođačima biti isplaćene sve subvencije za koje su aplicirali. Ruralni razvoj je strateški sektor i Vlade Republike Srbije i Ministrstva poljoprivrede kako kroz niz raznih mera iz nacionalnog budžeta tako i kroz IPA fondove. Ona je istakla meru 7 koja će biti od posebnog značaja i za Pirot jer se odnosi na razvoj ruralnog turizma. Ona j epozvala poljoprivredne proizvođače da prate sajt poljoprivrede i da se informišu o merama i podsticajima.

Nebojša Ranđelović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete istakao je da je saradnja sa Pirotom do sada bila veoma uspešna inajavio da će istim tempom biti nastavljena i u narednom periodu. “Saradnja i ulaganje u infrastrukturu je dvosmerna ulica, ako nema dobre saradnje i interesovanja u lokalnoj samoupravi i ako ne postoji kapacitet onda dobre namere Ministarstva ne mogu biti realizovane. Ovde u Pirotu mi imamo jako pogodno tle, čak imamao mnogo više inicijativa nego što su kapaciteti Ministarstva što je jako dobro. Ubeđen sam da će tako biti I u perspektivi” – rekao je Nebojša Ranđelović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

On je najavio da će saradnja ostati ista  kao što je bila i do sada u svim segmentima od predškolskog obrazovanja do visokog obrazovanja. Prema njegovim rečima, jedan od primera saradnje je pokretanje inicijative da se u Pirotu otvori Fakultet organizacionih nauka, na kojoj se radi poslednjih nekoliko godina. Sada je Pirot na pola koraka od konkretne realizacije. “Imamo tako jaku iniciajtivu, mi samo treba da damo mali vetar u leđa i da se realizuje  ta ideja” –  istakao  je Nebojša Ranđelović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker