Zdravlje

SAOPŠTENJE ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE PIROT

U saopštenju za javnost koje potpisuju VD direktora ZZJZ Pirot, dr Elizabeta Aleksić i specijalista higijene dr Tatjana Vidanović, navodi se da je voda iz Gradskog vodovoda i seoskih vodovoda u blizini mesta na kojem se dogodio akcident, ispravna za piće. Hemisjka analiza uzorka vode iz  Nišave kod Staničenja pokazuje da je vrednosti amonijum jona – 0,44mg/l odnosno sa umerenim ekološkim statusom a kod Bele Palanke rezultati pokazuju da je reka Nišava pete klase (vrednosti amonijum jona – 2,02mg/l), sa lošim ekološkim statusom. 

SAOPŠTENJE ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE PIROT:

Dana 25.12.2022.god. u 17 h i 15 min došlo je do iskliznuća vagona na kompoziciji teretnog voza koji je vozio gas amonijak kod mesta Sopotski han, blizu sela Staničenja kod Pirota. U ranim jutarnjim časovima ekipe Zavoda za javno zdravlje Pirot izašle su na teren i uzorkovale vodu na hemijsku ispravnost (amonijak, nitriti, nitrati i pH vrednost vode):   iz javnog vodovoda Pirot (6 uzoraka) i Bela Palanka (3 uzorka); u seoskim vodovodima Staničenje (3 uzorka), Crvenčevo (2 uzorka) i Sopot (2 uzorka) koja su najbliža mestu havarije; iz reke Nišave kod sela Staničenje i kod Bele Palanke

Rezultati hemijske analize voda iz pomenutih javnih i seoskih vodovoda pokazuju da su svi uzeti uzorci hemijski ispravni i da voda iz ovih vodovoda može da se koristi za piće i pripremu hrane.

Rezultati hemijske analize reke Nišave kod sela Staničenja pokazuju da je reka Nišava treće klase (vrednosti amonijum jona – 0,44mg/l), sa umerenim ekološkim statusom. Rezultati hemijske analize reke Nišave kod Bele Palanke pokazuju da je reka Nišava pete klase (vrednosti amonijum jona – 2,02mg/l), sa lošim ekološkim statusom.

U večernjim časovima ekipe Zavoda za javno zdravlje Pirot izvršiće ponovno uzorkovanje vode iz reke Nišave kod sela Staničenje i kod Bele Palanke u cilju praćenja vrednosti amonijum jona u vodi. Nakon sprovedenog uzorkovanja i urađenih analiza moći ćemo da se izjasnimo da li se vremenom vrednosti amonijum jona smanjuju ili povećavaju, navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker