Politika

SAOPŠTENJE: Srpska stranka Zavetnici

Povodom predstojećeg referenduma saopštenjem za javnost oglasila se i Srpska stranka Zavetnici u kojem se, između ostalog, ističe da je srpskoj javnosti malo poznato da je u proleće 2007. godine Venecijanska komisija usvojila dokument pod nazivom “Mišljenje broj 405/2006”. Naime, tadašnje rukovodstvo Evropske komisije zatražilo je od članova Venecijanske komisije da iznesu svoje primedbe i predloge na tek doneti Ustav Srbije iz 2006. godine.

“U tom mišljenju Venecijanska komisija na osnovu komentara predstavnika iz Velike Britanije, Austrije, Poljske, Belgije i Finske (inače, sve ove zemlje su samo godinu dana kasnije među prvima priznale samoproglašenu Republiku Kosovo) zacrtava kurs budućih ustavnih promena u Srbiji. Tokom narednih godina ove preporuke preuzima EU koja ih pretače u pregovaračka poglavlja sa Srbijom i tako evropske integracije naše države uslovljava njihovom implementacijom.

Sve ono što danas od nas traže iz Brisela, zacrtano je još pre petnaest godina. Prva na redu je promena Ustava u oblasti pravosuđa – što se upravo i dešava. Od nas se očekuje da prihvatimo Sorošev model pravosuđa gde sudije i tužioce ne biraju narodni poslanici kao predstavnici građana već to čine Visoki savet sudstva i Vrhovno veće tužilaca – zatvorena tela bez demokratskog legitimiteta, koja će birati nosioce pravosudnih funkcija daleko od očiju javnosti i koja su podložna uticaju političara, nevladinih organizacija i stranog faktora. Primoravaju nas da glasamo za sistem izbora sudija i tužilaca koji ne primenjuje nijedna ozbiljna evropska država.
Sledeće što Venecijanska komisija uočava kao problematično u našem Ustavu je odredba o ćirilici kao službenom pismu u Srbiji. Zamera nam se jer navodno diskriminišemo latinicu i umanjujemo prava nacionalnih manjina. Podmuklo nam poručuju da ćemo zbog EU integracija morati da prestanemo da govorimo srpskim jezikom i pišemo ćirilićnim pismom.

Na kraju, Venecijanska komisija nam spočitava da je naš postupak za promenu Ustava isuviše “prezahtevan, kompleksan i rigidan”. Smeta im što je lista ustavnih promena koje podležu referendumu veoma široka, pa tako obuhvata i preambulu i načela Ustava. Sugeriše nam se da nema potrebe da o promenama Ustava koje se odnose na “teritorijalnu organizaciju i uređenje vlasti” odlučuju i građani na referendumu. Iako izbegavaju direktno to da nam kažu – njihov najveći problem je naša ustavna preambula. Oni bi bili najsrećniji kada bi se Ustav u delu koji jemči teritorijalnu celovitost Srbije i garantuje opstanak KiM u njenom sastavu menjao bez izjašnjavanja građana – pukom odlukom skupštinske većine.
Svakom dobronamernom pojedincu je jasno da predstojeća promena Ustava nije ujedno i poslednja. Danas od nas traže da im predamo pravosuđe, sutra će tražiti da priznamo Kosovo, prekosutra da više ne budemo Srbi. Neće Srbija promenama Ustava biti bliža EU, ali će sasvim sigurno biti sve udaljenija od sebe, svog identiteta i svojih istorijskih i duhovnih korena. Imamo jedinstvenu priliku da im poručimo da Ustav Srbije nije parče papira nad kojim mogu da vrše svoje prljave političke eksperimente. Imamo jedinstvenu priliku da im pokažemo da se Srbi ne odriču svojih ustavnih i demokratskih tekovina.

Glas protiv promene Ustava je glas za slobodnu i suverenu Srbiju, to je ispunjenje naše ustavne i patriotske dužnosti.

NJIHOV KRAJNJI CILJ JE PROMENA PREAMBULE – SPREČIMO IH U TOME I ZAOKRUŽIMO “NE” NA REFERENDUMU” – navodi se u saopštenju.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker