Lokalna samouprava

Saobraćajni prsten oko grada gradi se punom parom

Izgradnja mosta na Saobraćajnom prstenu oko Pirota-Drugom ringu, koga partnerski grade opština Pirot(55%) i Ministarstvo privrede(45%) teče po planu. Most će imati tri kolovozne trake i jednu pešaču a kada bude završen značajno će se rasteretiti centra grada od saobraćaja, povećaće se bezbednost i smanjiti zagađenje.

Po rečima direktora Direkcije za izgradnju grada Branislava Kostića izvođači poštuju ugovorenu dinamiku radova tako da se trenutno na pripremi terena za postavljanje naglavnih greda na šipove koji su već postavljeni.

-Završena je faza gradnje koja podrazumeva izgradnju, pobijanje i betoniranje osam nosećih šipova dubine osam i 15 metara. Poprilično je ozbiljna konstrukcija pa je za izgradnju šipova bilo neophodno angažovanje teške mehanizacije koju imaju ljudi koji grade Koridor 10. Očekuje nas izgradnja naglavnih greda, nastavak ovih šipova preko dodatnih stubova i to su grede koje će nositi nosače mostova. Oni se liju u fabrici betona i biće ovde dopremljeni auto-vozovima i uz pomoć auto-dizalica montirani na licu mesta. Preko tih podužih nosača liju se poprečne grede i očekuje nas kasnije izlivanje betonske kolovozne konstrukcije i pešačke staze sa nizvodne strane mosta. Most će imati tri saobraćajne trake i jednu pešačku stazu širine dva metra sa nizvodne strane. Dok se liju nosači radiće se poralelno na izgradnji pristupnih saobraćajnica sa obe strane mosta. Sa Tijabarske strane ide nova saobraćajnica od ulice Nišavski odred do mosta, radićemo kanalizacionu mrežu, rasvetu, takođe sa druge strane gradi se sve to. Uradićemo i jednu vodovodnu cev prečnika 300 milimetara koja treba da poveže u prsten izvoriše Krupac i Kavak. Sa druge strane, veza gradske toplane sa kotlarnicom u naselju Centrala će takođe proći preko ovog mosta što sve skupa svedoči da je reč o veoma ozbiljnom poslu i velikoj investiciji-kaže Kostić.

ACA_2531_resize

Takođe, mimo ove investicije, opština Pirot će preko Direkcije nastaviti sa završetkom kružnog puta od gradske kotlarnice do ulice Srpskih vladara koji treba da bude završen naredne godine.

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker