Privreda

Samostalni sindikat Srbije spreman na proteste zbog “minimalca” – Zakazana javna sednica VSSS ispred Palate Srbija

Pregovori oko minimalne cene rada za 2023. godinu počeli su 15. avgusta, ali se, kako sada stoje stvari, nije maklo dalje od početka. Poslodavci su spremni da prihvate povećanje minimalca za 14 posto, čime bi minimalac sa sadašnjih 35.012 “skočio” na oko 40.000 dinara. Ovaj predlog poslodavaca uslovljen je time što bi država povećala neoporezivi deo, odnosno preuzela na sebe teret dodatnih izdataka. Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Pirotskog okruga, Jovan Mijalković, kaže da Samostalni sindikat ne prihvata ovakav predlog, već se zalaže da se o minimalnoj ceni rada pregovara dva puta godišnje. Samostalni sindikat zahteva da u naredna četiri meseca, odnosno do kraja godine, minimalac iznosi 43.000 dinara, a da se u decembru razgovara o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu.

 Govoreći o ovoj temi, Mijalković je rekao da, ukoliko ne bude postignut adakvatan dogovor, uz uvažavanje  svih inputa koji utiču na definisanje minimalca, mogu uslediti sindikalni protesti.
“Ovog puta Samostalni sindikat je rešio da nastavi sindikalnu borbu tako što ćemo 13. septembra u 10 časova održati javnu sednicu Veća saveza samostalnih sindikata Srbije, u proširenom sastavu, ispred Palate Srbija na Novom Beogradu. Prošireni sastav znači da su pozvani svi članovi veća sa sa teritorije Srbije. Priprema se jedan impozantan skup, recimo samo Pirot ima 17 članova Veća, a tu su i ostali gradovi. Jedina tema javne sednice Veća biće minimalna zarada i zarade u Srbiji. Na taj način ćemo iskazati svoje nezadovoljstvo i želimo da skrenemo pažnju javnosti da sa ovom minimalnom zaradom koja je predložena ne može da se živi i pokrije minimalna potrošačka korpa za koju kažemo da se izračunava samo u Srbiji. Potrošačka korpa za normalan život je jedno, a minimalna je nekakva socijala koja ne pokriva troškove života” – rekao je Mijalković.
On je dodao da potrošačka korpa iznosi oko 75.000 dinara, a minimalna je u Srbiji još u maju bila 43.000 dinara, što je opet više od predložene minimalne zarade za iduću godinu. Sindikat će ostati pri svom predlogu da se dva puta godišnje koriguje minimalc, a da u 2023. godine ne bude manji od 53.000 dinara, izjavio je Mijalković.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker