Lokalna samouprava

Sajam pirotske peglane kobasice preko internet prezentacije, prijavljeno 30 proizvođača

Sajam pirotske peglane kobasice jedna je od manifestacija grada Pirota koja privlači izuzetnu pažnju i okuplja veliki broj posetilaca. Ove godine, da se tradicija ne bi prekinula, s obzirom na epidemiju, Sajam će se održati, ali ne kao do sada kada su učesnici izlagali svoje proizvode koji su mogli da se probaju i direktno kupe. Organizatori, Turistička organizacija Pirot, Udruženje proizvođača peglane kobasice i grad Pirot, doneli su odluku da se po ugledu na Novosadski poljoprivredni sajam i ova manifestacija održi onlajn.

Marjan Savić, iz Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice, kaže da je trenutno nemoguće Sajam održati u formatu kao ranije i da se, s obzirom na epidemiju, ni jednog trenutka nije razmišljalo u tom pravcu.

“Osnovna stvar o kojoj smo razmišljali jeste kako da cela ta priča oko peglane kobasice nastavi da živi. Druga stvar je na koji način da omogućimo našim proizvođačima da svoje proizvode prodaju. Ranije smo imali u Hali “Kej” gde se Sajam održavo po nekoliko hiljada posetilaca i to je bilo veliko tržište. Koristeći iskustva Novosadskog sajma dogovorili smo da sada to uradimo preko internet prezentacije. U saradnji sa Turističkom organizacijom i lokalnom samoupravom odabrali smo firmu koja će uraditi Sajt pirotske peglane kobasice. On će biti u funkciji i posle Sajma i ocenjivanja koje će biti 30. januara. Ono što je bitno za proizvođače na sajtu će biti svi oni koji su želeli da sebe predstave kao proizvođače peglane kobasice, slikom i rečju sa svim podacima. Tako će kupci moći da naručuju peglanu. To je velika pomoć u ovoj situaciji kad veća okupljanja nisu primerena”

Savić kaže da je postignut dogovor da ove godine ne bude proglašenje najboljih. Proizvode će ocenjivati stručni žiri, ali više iz razloga pregleda stanja kvaliteta i položaja proizvođača. On je podsetio da se uveliko radi na zaštiti geografskog porekla pirotske peglane kobasice.

“U toku ove godine očekujemo da pirotska peglana kobasice dobije zaštitu geografskog porekla. Elaborat je pri kraju, trebalo bi da do kraja ovog meseca bude završen i predat nadležnim institucijama na ocenjivanje i procenu. Ima pokušaja da se falsifikuje naš proizvod, ali onog momenta kad budemo dobili zaštitu geografskog porekla niko više u Srbiji neće moći da proizvodi i pod tim imenom stavlja u promet pirotsku peglanu kobasicu. To je zapravo i najveći uspeh jer je to jedinstven pirotski proizvod.”

Do sada je prijavljeno 30 proizvođača koji će se naći na sajtu pirotska peglana kobasica. Trideset uzoraka je poslato u Veterinarski institut u Nišu na mikrobiološku analizu. Organizatori tako mogu garantovati samo za onu peglanu kobasicu koja će dobiti markicu, jer je taj proizvod prošao mikrobiološku analizu i ima organoleptičku ocenu komisije sačinjene od članova Udruženja. Apeluje se na kupce da kupuju samo peglanu kobasicu sa markicom, istakao je Savić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker