Lokalna samouprava

Sajam pirotske grnčarije u Poljskoj Ržani – festival grnčarske tradicije

Danas je u Poljskoj Ržani održan treći po redu Sajam pirotske grnčarije na kome su se predstavili poznati pirotski grnčari. Nije slučajno to što se Sajam održava baš u Poljskoj Ržani, jer je po rečima organizatora, upravo ovo selo nadaleko čuveno po vrsnim grnčarijama koji ovaj vekovima star zanat pokušavaju da očuvaju i dan danas. U okviru manifestacije organizovana je i mala škola grnčarije za najmlađe, kao i mini-likovna kolonija na kojoj učestvuju poznati pirotski slikari.

Snežana Đelić sa suprugom radi pirotsku grnčariju koja je veoma tražena

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić je kazao da ovaj Sajam predstavlja zapravo obnovu tradicije koja je bila jedno vreme zamrla, naročito posle 2000. godine.

Radionica za najmlađe

-Mi podržavamo i seoske turnire u malom fudbalu, vašare, ovakve manifestacije, jednostavno podržavamo sve što ljudi misle da treba da se organizuje. Većina mesnih zajednica u Pirotu ima neku svoju lokalnu inicijativu i svako je izabrao manifestaciju i aktivnosti koje su karakteristične za te mesne zajednice-kazao je Vasić.

Vasić: Investiramo u sva sela

Gradonačelnik Vasić naglasio je da ne stoje ocene da se najviše pažnje poklanja Poljskoj Ržani, već da se investira i u mnoga druga sela.

-Poljska Ržana ali i druga sela Kružnog puta imaju dobre uslove za život. Poljska Ržana je dobila novu školu, crkvu, asfaltiran kompletno put ka Pirotu, renovirana vodovodna mreža i urađeno još dosta toga. Čujem primedbe da se u Poljsku Ržanu previše ulaže, ali to baš nije tačno jer se investira i u mnogim drugim selima, brinemo o svima. Pogledajte Krupac, Izvor, Gradašnicu koja nije imala kanalizaciju, uređenu školu, igralište. Ko je verovao da će do Gostuše, Pakleštice, Bele da dođe asfaltnim putem. Mi brinemo o svima. Teritorija grada je zaista velika, 1.200 kvadratnih kilometara, 300 kilometara puta pod našom ingerencijom i nije nimalo jednostavno to održavati-kazao je Vasić.

Predsednik MZ Poljska Ržana Saša Ćirić kazao je novinarima da je Ržana iznedrila veliki broj vrsnih grnčara koji su radili širom nekadašnje Jugoslavije.

-Imamo naslednike, vrlo malo doduše, ali je ovo jedan od pokušaja da se ova tradicija sačuva u onom obliku koji je održim u današnje vreme. Mi smo uspeli da organizujemo sa likovnim umetnicima Biserkom Kos, Ljubom Pejčićem, Jocom Mijićem i Draganom Jocićem, malu likovnu koloniju. Oni će oslikavati grnčariju, raditi ulja na platnu ali i održati đačku radionicu na kojoj deca oslikavaju grnčariju-kazao je Ćirić.

Jedan od izlagača Snežana Đelić kaže da sa suprugom radi grnčariju kao dodatnu delatnost, a ovaj zanat nasledila je od oca.

-Svaki rad se isplati, nama je ovo dodatna delatnost tako da radimo najviše upotrebnu keramiku. Grnčarija se dosta traži, veoma malo u Pirotu, ali najviše prodamo na sajmovima u Leskovcu, Guči, Smederevu i drugim mestima širom Srbije-kaže Đelićeva za Pirotske vesti.

Vremešni Mihajlo i Ivana Ćirić grnčarijom se bave više od četiri decenije. Već su u godinama pa su sve manje u mogućnosti da rade kao nekada, ali ipak se trude da sačuvaju ovaj zanat.

-Bavimo se grnčarijom na tradicionalan način, onako kako smo učili od svojih dedova-kažu Ćirići.

 

 

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de