Biseri Stare planine

Sačuvajmo Staru planinu – Nagli dotok vode u Zavojsko jezero još jednom opominje na ljudski nemar

Dotok vode u akumulaciju Zavoj poslednjih nedelja, prošle 2022. godine, bio je izuzetno dobar. Prema slobodnoj proceni voda je nadošla od sedam do osam metara u “stubu”, što je značajno popravilo energetski potencijal, ali i sam izgled jezera za koje často kažemo da je biser Stare planine. Nagli dotok vode nekima je pričinio i dosta nevolja, s obzirom da su mnoga plovila potopljena ili plutaju jezerom. Međutim, nagli porast nivoa jezera doneo je još jednu sliku, prilično nepopularnu i ružnu i govori, najblaže rečeno, o neprimerenom odnosu prema prirodi, a pogotovo kada je reč o Nacionalnom parku prirode kao zaštićenom području. 

Ako ćemo po narodnoj izreci – “Ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zverka pokaže svoj trag” onda se moramo zapitati kako stati na put, za svagda, našim sklonostima da ružimo i zagađujemo životnu sredinu, ostavljamo za sobom otpatke, plastiku, flaše, kante i tako dalje, a naročito onu sredinu koja je još uvek poprilično očuvana i pričinjava istinsku vrednost i retkost. Voda koja je nadošla proteklih nedelja podigla je ono što je čovek bacao i ostavljao za sobom. S obzirom da nije bilo vetra Zavojskim jezerom plutalo je na stotine plastičnih flaša, kanti, boca od različitih poljoprivrednih preparata i još mnogo toga.

Ne znamo koliko to utiče na kvalitet vode koja je kristalno bistra i čista, ali slika je ružna. Vetar će odneti smeće u rukavce i zalive, skloniće ih od očiju, ali ono će tu ostati. Očigledno, nisu dovoljni napori entuzijasta i raznih prirodnjačkih udruženja koji tokom godine organizuju akcije i uklanjaju otpad iz Zavojskog jezera i sa Stare planine.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker