Pirot - Mali Jerusalim

Sa velikim poštovanjem i ljubavlju dočekane mošti Svete Petke u Pirotu

Mošti Prepodobne Mati Paraskeve, ili Svete Petke, prebivaju u Niškoj eparhiji do 21. oktobra. Posle Niša i Leskovca deo mošti Svete Petke danas i sutra je u Pirotu. Tim povodom danas se u Pazarskoj crkvi u Pirotu okupio veliki broj vernika koji su se poklonili moštima Svete Petke i prisustvovali služenju i čitanju akatista.

Starešina Pazarske crkve u Pirotu, otac Miljan Panić, kaže da je dolazak mošti nekog svetitelja veliki događaj za crkvu. A dolazak i prisustvo mošti Svete Petke je izvanredan događaj.

“To se ne dešava često da možemo da prisustvujemo jednom takvom događaju i da možemo da se pomolimo pred moštima Svete Petke, da tražimo okrepljenje i svaki drugi blagolsov i blagostanje. Mi u crkvenoj tradiciji, crkvenom iskustvu verujemo i znamo da postoji blagodatna sila u zemnim ostacima čoveka, žene, koji žive bogougodnim, svetim, svetiteljskim životom i da im Bog daje isceliteljsku silu. Tako mi prilazimo moštima sa velikim poštovanjem imajući na umu da se Gospod Bog pojavljuje kroz mošti” – rekao je, pored ostalog, otac Miljan Panić.

Otac, Miljan Panić, pozvao je vernike da iskoriste priliku i dođu u crkvu i pomole se moštima velike svetiteljke. Sutra u poslepodnevnim satima mošti Svete Petke biće prenete u Aleksinac.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker