Sport

Sa kakvim se predznanjem ide na skijanje!

Svake godine se na tri srpske planine na kojima postoje skijaški centri na kojima dežuraju ekipe Gorske službe spasavanja Srbije, Kopaoniku, Staroj planini i Zlatiboru, dogodi oko 1.000 slučajeva zbrinjavanja skijaša ili bordera prilikom povređivanja. Gorska služba spasavanja objavila je danas pravila ponašanja na skijalištima kojih se svi zaljubljenici u zimske sportove moraju pridržavati kako bi se sprečile povrede, s obzirom da skijanje spada u rizične sportove.

buduci najveci skijaski centar u jugoistocnoj evropi

Skijaški centri u Srbiji rade punim kapacitetima. U svakom trenutku, na Kopaoniku, Staroj planini i Zlatiboru, o bezbednosti zaljubljenika u zimske sportove brinu spasilačke ekipe Gorske službe spasavanja Srbije.

 

Spasioci organizuju pretrage za izgubljenim skijašima, vrše pružanje prve pomoći povređenim licima i organizuju njihov transport do zdravstvene ustanove.
Na sve tri planine, godišnje se zbrine oko 1000 povreda. Zbog prirode skijaškog sporta, povrede su dosta česte i neretko prilično ozbiljne, što zahteva brzo lociranje povređenog i pružanje neophodne prve pomoći.

Da ne bi sebe i druge dovodili u opasnost, neophodno je pridržavati se određenih pravila ponašanja na skijaškim terenima.

FIS-ova pravila za skijaše i bordere:

1. Obzir prema drugima
Korisnici staza se moraju ponašati tako da svojim skijanjem ili drugim postupcima ne ugrožavaju druge.

2. Vladanje brzinom i ponašanjem
Svaki korisnik staza mora prilagoditi svoju brzinu skijanja sopstvenom znanju, opštim uslovima terena i vremenskim uslovima, stanju snežnog pokrivača, kao i broju skijaša na stazi.

3. Izbor putanje
Skijaš ili border mora izabrati takvu putanju kretanja kojom neće ugrožavati skijaše pred sobom. Zbog specifičnog načina vožnje na bordu i smanjenog ugla vidljivosti, borderi moraju proveriti svoj levi i desni prostor pri svakoj promeni pravca.

4. Preticanje
Skijaš ili border mogu slobodno i po volji preticati, ali u dovoljno širokom luku da bi se moglo predvideti kretanje onoga koji se pretiče.

5. Na ukrštanju staza i prilikom polaska
Nakon zaustavljanja ili pri ukrštanju staza, svaki korisnik se mora, pogledom na gore i na dole, uveriti da može krenuti bez opasnosti po sebe i po druge.

6. Zaustavljanje
Korisnik staze se ne sme zaustavljati na uskim i nepreglednim prolazima, a u slučaju pada mora osloboditi stazu u najkraćem roku. Ne zaustavljajte se i ne odmarajte se na sredini staze, već sa strane.

7. Hodanje po stazi
Osoba koja je prinuđena da se popne ili da siđe pešice trasom staze, mora za to koristiti ivicu staze vodeći računa da ni ona, niti njena oprema ne predstavlja opasnost za ostale.

8. Poštovanje informacija obeležavanja i signalizacije
Korisnik mora voditi računa o informacijama, meteorološkim uslovima, stanju staza i snega. Takođe, mora poštovati obeležavanje i signalizaciju na stazama.

9. Pomoć na skijaškoj stazi
Prilikom nesreće, skijaš/border je obavezan da u skladu sa svojim mogućnostima ponudi svoju pomoć i udovolji zahtevu povređenog ili službenog lica.

10. Identifikacija
Svaka osoba koja je svedok ili učesnik u nesrećnom slučaju, je obavezna da saopšti svoj identitet spasilačkoj službi.

 

Pored navedenih pravila, potrebno je imati na umu i sledeće:

 • Održavajte ili poboljšajte fizičku kondiciju. Dobro se zagrejte i razgibajte pre vožnje, jer je polazak na „hladno“ najčešći uzrok mogućih nesreća.
 • Pre svakog odlaska na skijanje proverite stanje vaše opreme. Sredite podlogu i kantne, proverite ispravnost i podešenost vezova prema vašoj telesnoj tešini i znanju skijanja. Cipela ne sme da bude velika, i da vam se peta šeta u njoj. Loša i zastarela oprema za skijanje može biti uzrok povređivanja, pre svega, loši vezovi koji se ne otvaraju na vreme, veliki broj cipele, tupi rubovi na skijama,…
 • Odaberite stazu koja je u skladu s vašim skijaškim znanjem.
 • Većina nesreća se događa početkom ili krajem dana zbog umora ili zbog zaleđenih staza.
 • Kada osetite umor i utrnulost nogu smesta prestanite sa skijanjem.
 • Pazite na radno vreme žičara. Morate stići na vreme do žičara koje će vas izvući na staze za povratak prema skijaškom centru. U suprotnom ne gine vam pešačenje, a time i opasnost od gubljenja.
 • Skijanje van staza je posebno nezgodno. Prečice između staza koje su navedene, nisu zvanične ski staze. To su uglavnom putevi za racionalno kretanje ratraka između staza, pa se nima krećete na sopstveni rizik. Zato izvan staza nemojte nikada skijati sami. U slučaju nesreće moći ćete da pomognete drugima ili ćete biti u prilici da vama pomognu.
 • Ako naiđete na povređenog, obeležite mesto pobadanjem i ukrštanjem skija iznad povređenog kako drugi skijaši ne bi naleteli, pogotovo u uslovima slabe vidljivosti. Ne raditi ništa povređenom skijašu. Jedina stvar koja može da se uradi na licu mesta je neka vrsta utopljavanja povređenog. Odmah obavestite Gorsku službu spasavanja na dežurni telefon. Naši pripadnici stalno patroliraju stazama ili obavestite žičničara koji će sa spasiocima stupiti u kontakt radio vezom. Bitno je TAČNO uočiti položaj povređenog na stazi kako se ne bi desilo da spasioci traže povređenog više od 15 minuta po planini samo zbog loše procene mesta povrede.
 • U slučaju gubljenja u planini posle prestanka rada žičara, savet je ne zavlačiti se u šumu kako bi se zagrejali, jer je onda teže da vas neko nađe. Pokušajte da se držite neke staze ili putića.
 • Upotreba zaštitne kacige je obavezna za decu starosti do 14 godina, a preporučuje se i ostalim skijašima i borderima.
 • Korisnik skijališta ne sme koristiti skijalište ukoliko je pod dejstvom alkohola, droge ili nekog psihoaktivnog leka, odnosno sredstava koja negativno utiču na njegove sposobnosti. 

  Ukoliko vam zatreba pomoć na skijaškoj stazi, kao i u bilo kojoj situaciji vezanoj za kretanje, boravak i opasnosti u planini, možete se obratiti spasiocima Gorske službe spasavanja Srbije, pozivom na brojeve telefona:
  Kopaonik: 063 466 466
  Stara planina: 063 466 461
  Zlatibor: 063 466 467

fotografija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker