Kultura

“Ručni rad”, crno humorna priča, zatvorila 13. Reviju predstava malih formi

“Ručni rad” crno humorna priča francuskog pisca Žan Klod Danoa, zatvorila je 13. Reviju predstava malih formi u organizacji Narodnog pozorošta Pirot. Predstava govori o položaju žena koje ne shvataju da su žrtve svog okruženja  i koje su izgubile svaku vrstu empatije prema sopstvenom životu, ali poseduju jako izraženu i iskrenu empatiju prema drugim ženama, što je svojevrstan apsurd. Dara Džoki, Isidora Minić i Branka Šelić nagrađene su gromoglasnim aplauzom pirotske  publike koja je,  prema posećenosti i reakcijama tokom sve četiri večeri, željna ovakvih kulturnih sadržaja.

“Runi rad” je priča o ženskim principima koji su u stvari stereotipi ponašanja. Dara Džokić maestralno je prikazala profil žene kojoj je naizgled sve jasno, koja sve zna,  koja zrači prezirom prema muškarcima i koja je posvetila svoj život borbi za prava žena, ali svim tim ženama daje potpuno pogrešne i čak besmislene savete i rešenja, jer ni sama ne ume da reši svoje probleme kod kuće, pa izmišlja svoj život superheroine u parku koja radi za dobrobit svih žena, prikrivajući sopstvenu nemoć. “Ovo je jedan uspešan tekst koji se mnogo igrao po Evrpi i ovde u regionu, to je crna komedija koja se kod nas retko igra. Na jedan crnohumorni način obrađene su veoma aktuelene teme, to je nama bio veliki izazov. Mi smo sa ovom predstavom prolazile razne faze, igrale smo malo realističnije pa je publika bila zbunjena a onda smo shvatile da treba da se igra jarkim bojama, da se uđe dublje u žanr i više nije bilo nesporazuma” – rekla je Dara Džokić i pohvalila pirotsku publiku koja je kako kaže fantastično reagovala.

“Živimo u vremenu kada smo okruženi svakodnevnim pričama o zlostavljanju žena i ova predstava upravo kroz neku kontru odnosno  kroz likove žena koje su otišle u neku drugu vrstu izopačenja, priča o nekom ženskom problem i odnosima sa muškarcima. Ponekad se ovek mora kroz smeh i sa smehom braniti a ipak reći ono što treba da se kaže a to su užasni nesporazumi između muškaraca i žena”- rekla je Dara Džokić.

Isidora Minić u predstavi igra ženu koja prepušta drugima da joj rešavaju sve probleme na koje naiđe, ne iz lenjosti ili nemoći, već iz ubeđenja da ona sama to ne ume, budući da su je muškarci ubedili u sopstvenu nesposobnost u šta je ona poverovala. Ona kaže da je od 2014. godine, od kada igraju predstavu dosta toga promenjeno i da je sada  u 2022. predstava postala veoma aktuelna.

I kao treći pincip u predstavi imamo nesrećnu ženu koja nikada nije imala nikakav fizički kontakt sa muškarcem, sem rukovanja, koju svi oko nje ubeđuju da je zbog toga blagoslovena, a koja ipak žudi za muškim dodirom, zagrljajem i ljubavlju kao najjednostavnijoj i najlepšoj stvari. Ovu ženu  igra Branka Šelić, ona  pati i sažaljeva sebe da je zbog svih tih stvari potuno neprivlačna bilo kom muškarcu koga je ikada upoznala, te se skriva u religioznosti, što je takođe samo fasada. Za Branku je gostovanje u Pirotu bilo jako prijatno, publika je na pravi način prepoznala lik koji ona igra u predstavi. Ona kaže da su se ljudi odvikli da gledaju žanrovkse predstave ali su u Pirotu  osetili da je publika sa radošću ispratila predstavu. “Glumac se oseća onako kako publika diše, vidi se da ova publika ima iskustva sa raznolikim pozorištem i to se oseća na sceni. Bilo nam je veliko zadovoljstvo da igramoi da se razigravamo. Jedino u pozorištu čovek može da doživi katarzu kada pozorište daje tu privilegiju u odnosu na druge medije da izađe iz dokumentarnosti. Važno je pokazati ljudima svetlo na kraju tunela, humor je možda najteži ali najbolji način za to” – poručila je glumica Branka Šelić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker