Lokalna samouprava

Rotari klubovi Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora donirali vrednu opremu osnovnim školama i predškolskim ustanovama Pirotskog okruga

Na osnovu Memoranduma o saradnji Ministarstva prosvete, neuke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i rotari klubova iz Rotari distrikta 2483 Srbija i Crna Gora pokrenuta je zajednička akcija pod nazivom “Za lepšu školu”. Tim povodom za škole u Srbiji obezbeđeno je 670 malih dronova za sobnu upotrebu, odnosno za IT učionice, a u sklopu projekta “Godine uzleta” mobilni nameštaj i IKT oprema za opremanje radnih soba predškolskih ustanova. Danas je u Pirotu potpisan ugovor sa direktorima osnovnih škola i vrtića iz Pirotskog okruga o dodeli donacije. Pre potpisivanja ugovora gosti iz rotari klubova sastali su se sa gradonačelnikom Pirota, Vladanom Vasićem. Svečanoj dodeli donacija prisustvovala je i načelnica Pirotskog okruga, Dragana Tončić.

Predsednik Rotari kluba Pirot, Vladica Tošić, je istakao da su na osnovu potpisanog memoranduma sa resornim ministarstvom, uz značajnu podršku lokalne samouprave i partnerskih organizacija – USAID, UNICEF i Rotari zejednica iz Rotary internacional, obezbeđena finansijska sredstva za realizaciju projekata.

 

“Danas prisustvujete podeli dronova za osnovne škole i uručenju donacije predškolskim ustanovama Pirotskog okruga. Veoma sam zadovoljan rezultatima ovog projekta i posebno zahvaljujem gradonačelniku Pirota, Vladanu Vasiću, koji je prepoznao vrednost ovog projekta i podržao sve aktivnosti Rotari kluba Pirot i Rotari zajednice. Rotari klub Pirot ulazi u svoju 16. godinu postojanja i Rotarijanci su uspeli da svojim aktivnostima daju značajan doprinos Rotari zajednice, ali isto tako i lokalnoj zajednici”- rekao je Tošić.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, zahvalio je Rotari klubu Pirot i svima koji su realizovali projekat. Pirot vrlo rado podržava aktivnosti, kao i do sada, koje imaju za cilj unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Ovog puta Pirot je izdvojio 250 hiljada dinara kao podršku projektu.

“Mi smo grad koji podržava obrazovanje mladih i dron će dobiti svaka naša škola gde će deca imati priliku da direktno u nastavi informatike na nov, savremen način, uče kako se on programira i da sutra budu, možda, zainteresovani da se bave ovom problematikom profesionalno. Mi smo kao grad odmah rekli Rotari klubu Pirot i Distriktu da smo spremni da još više ulažemo novca u ovu opremu, ne samo da svaka škola ima, već svako odeljenje. Druga faza ovog projekta je da imamo programobilne robotiće koji će takođe biti u nastavnom procesu i zainteresovani smo da učestvujemo. I da ponovim, sve ono što je u cilju boljeg, savremenijeg obrazovanja za našu decu u Pirotu spremni smo da učestvujemo i sa više novca”- rekao je Vasić.

Guvernerka Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora, Zorica Jestrović, istakla je da je ovo veliki dan i za rotari klubove i grad Pirot. Ovo je dan kada se finalizuje sve ono na čemu se radilo više od godinu dana.

“Hvala vam što ste jedan od gradova koji su prepoznali našu želju, našu volju i naš trud da omogućimo da naša deca sve ono što resorno ministarstvo propisuje reaizuju u delo. Ministarstvo ide u korak sa vremenom, tehnologijama, ali nažalost nema uvek dovoljno novca da priušti deci ovakve stvari. Mi smo tu da u dogovoru sa njima obezbedimo ono što je najneophodnije. Ovog puta to su dronovi, a mi osluškujemo i vas na lokalu, slušamo vaše potrebe, slušamo šta je to što je najneophodnije tako da ćemo da se potrudimo da i u narednom periodu radimo zajedno za dobrobit sve naše dece”- rekla je Jestrovićeva.

Vladan Mijailović, koordinator asistenata Distrikta Srbija i Crna Gora, zahvalio je Rotari klubu Pirot i gradonačelniku Vasiću što su prepoznali ideju i bili ravnopravni pertneri. On je istakao da će 26 vrtića u 26 gradova dobti opremu koja će omogućiti da se prema novom programu ministarstva odvija obuka i priprema dece za polazak u školu. Pošto je Pirot ravnopravan partner sa USAID – om i ministarstvom tri dečja vrtića će biti opremljena, u Dimitrovgradu, Pirotu i Babušniici. Ukupna vrednost projekata je skoro 200 hiljada dolara.

Foto: Aleksa Cakić

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker