Kultura

Roman o stradanjima Srba na Kosovu “Od Kosova do Kosova”

Nedavno je iz štampe izašla knjiga – roman Momčila Vujovića “Od Kosova do Kosova”. Ovaj potresni roman o stradanju Srba na Kosovu u proteklih stotinu godina štampan je u Pirotu, u štampariji “Pi Press”, izdavač je “Svet knjige”, a prve primerke dobila je Narodna biblioteka Pirot. 

Autor u romanu koji se čita u jednom dahu, u prvom delu opisuje stradanje srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, ali i kasnije u Drugom svetskom ratu. Roman kipi od istorijskih događaja i životnih zgoda, koji se živo smenjuju pred našim očima kao na filmskom platnu. Pored toga, knjiga je protkana dragocenim etnografskim opisima kuća, pokušstva, obrade zemlje i svekolikog života, navodi se u recenziji romana. Veoma pozitivno mišljenje o romanu dali su i stručnjaci Muzeja žrtava genocida.

Narodnoj biblioteci Pirot primerke knjige uručio je diplomirani pravnik Vladimir Stojanović, čiji je Vujović porodični prijatelj, a knjiga je uručena i Istorijskom arhivu Pirot. Veliko interesovanje ovaj roman je pobudio i na Sajmu knjige u Beogradu, koji je u toku.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker